Skip to content
Politică

Palada dă CIFRELE moțiunii. Pronosticuri tăioase pentru PSD și Ponta EXCLUSIV

gandul.info

Sociologul Mirel Palada a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a avansat cifre incomode legate de moțiunea de cenzură de astăzi și a făcut pronosticuri tăioase pentru PSD și Ponta EXCLUSIV

În ciuda faptului că a fost purtător de cuvânt al guvernului Victor Ponta, Palada a făcut previziuni sumbre pentru cel care ocupă acum funcția de secretar general al Guvernului.

Concret, Palada a estimat că moțiunea va trece, la o diferență de 10-20 de voturi.

„Discutăm în termeni de probabilitate, dar e mai probabil să treacă. Nu va trece cu doar 2-3 voturi în plus, dar va trece cu 10-15. Dar oricum 10-15 voturi nu sunt atât de multe.

Pe de o parte, vor fi niște voturi împotriva moțiunii din partea unor membri PSD din zona Grindeanu-Ponta. Presupun că vor fi 10-20 de asemenea voturi, dar ele vor fi compensate de voturile minorităților și, per ansamblu, va ieși acest plus de 10 voturi pentru moțiune – aceasta este părerea mea”, a detaliat Mirel Palada.

Patronul casei de sondaje Sociopol a ținut să sublinieze că principalul câștigător – indiferent de rezultatul moțiunii – va fi președintele Klaus Iohannis, „pentru că, pe de o parte, se întărește (dânsul este singurul neafectat de această criză); iar pe de altă parte, și dacă trece, și dacă nu trece, tot la mâna lui se ajunge. Mai ales dacă va fi să treacă moțiunea, va ajunge numirea premierului la el și dintr-odată îi va întări poziția de putere”.

De partea cealaltă, PSD va pierde în orice scenariu, dar își va reveni „în 6 luni-1 an de zile”.

„De pierdut, pierde PSD-ul per ansamblu (și tabăra Dragnea, și tabăra Grindeanu-Ponta), a pierdut și UDMR-ul (cu acea încercare de negociere foarte puternică)… Sunt mulți care pierd. Pe termen mediu, după ce va trece moțiunea (6 luni-1 an de zile), PSD-ul majoritar își va reveni (rănile vor trece), dar pe moment sunt niște răni pe care nu poate să le ignore”, a nuanțat profesorul universitar.

Sociologul a apreciat că este posibil să plece câțiva politicieni din PSD, de bunăvoie sau dați afară, însă această scindare nu va fi una gravă pentru Partidul Social Democrat.

„E posibil să plece câțiva, e posibil să fie excluși unii. Mai ales dacă voturile vor fi la vedere, e posibil să se grupeze rebelii în jurul partidului nou-creat de Daniel Constantin. Nu cred, însă, că pe termen mediu acest partid va fi sustenabil. PSD-ul va pierde câțiva parlamentari, dar își va reveni în 6 luni-1 an”, a punctat Palada.

Nu în ultimul rând, Mirel Palada a opinat că Victor Ponta va avea puterea să coalizeze câțiva PSD-iști în jurul lui, dar nici această mișcare nu va fi una de forță.

„La început, va avea (puterea – n.r.), dar, după votul de anul trecut (cu alegerile parlamentare), când dânsul a susținut că va face un alt partid și nu s-a dus, a dovedit că nu este în măsură să coalizeze în jurul lui o forță considerabilă”, a încheiat sociologul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *