Piese valoroase, care au fost expuse în Olanda, vor putea fi văzute din nou de public de săptămâna viitoare, în România. E vorba de piese din tezaurul getic, descoperite într-un sat din Iași si duse apoi, din ordinul partidului comunist, la București. Acum, muzeografii din Iași cred că e momentul ca tezaurul să se întoarcă acasă, mai ales că, spun ei, Palatul Culturii dispune de sisteme de pază și securitate, la cel mai înalt nivel.
Tezaurul getic, cu o vechime de aproape 2.500 de ani, a fost descoperit din întâmplare de niște săteni în localitatea Cucuteni, județul Iași. Este vorba despre un coif din aur care cântărește 500 de grame, brățări, colane și podoabe pentru veșminte. Două kilograme și jumătate de aur, în total.
Senica Țurcanu, muzeograf: Au împărțit piesele între ei, le-au tăiat, fără să își dea seama că e vorba de aur. Unele dintre piese s-au păstrat întregi, piesele mai mici. Piesele mari, din păcate, au fost ciopârțite de către descoperitori.
Tezaurul a stat mai bine de zece ani în expoziția Palatului Culturii din Iași. În anii ’70 a fost mutat la Muzeul de Istorie din București.
Andrei Apreotesei, director Palatul Culturii: Partidul comunist de la acea vreme a dat poruncă, ordin sau cum vreți să o luați, ca absolut toate obiectele de aur și argint să fie duse acolo. Cred că s-ar merita ca în anul centenar, în anul în care Palatul Culturii împlinește 100 de ani de la finalizarea lucrărilor, să putem aduce aceste comori acasă.
Conducerea Palatului Culturii a început demersurile pentru transferul înapoi la Iași a tezaurului de la Cucuteni. Reabilitat recent, muzeul de la Iași este considerat unul dintre cele mai sigure din țară, cu pază armată 24 de ore din 24 și sisteme de supraveghere performante.
Bobi Apavaloaei, director Direcția de Cultură: Nu prezintă un risc de prăbușire în caz de cutremur cum este în cazul Muzeului de Istoria României de la București. Trebuie, da, să fim mai precauți cu aceste piese și trebuie să le asigurăm măsuri de securitate suplimentare.
Andrei Apreotesei, director Palatul Culturii: Multe dintre sălile noastre, mai ales cele de la Muzeul de Istorie, au și camere cu recunoaștere facială, astfel încât, indiferent că e zi sau noapte, putem salva aceste fețe și să vedem dacă se află într-o bază de date sau nu. Așadar, vorbim de una dintre cele mai sigure clădiri din România.
Piesa centrală a tezaurului este coiful de ceremonie.
Senica Țurcanu, muzeograf: Coifuri de aur sunt foarte puține. Coiful de la Coțofănești este unul dintre ele, coiful care, din păcate, a fost furat recent. Cel de-al doilea cunoscut este coiful de la Cucuteni-Băiceni, realizat din aur, de foaie de aur de 24 de karate.
Într-un răspuns pentru Digi24, reprezentanții Muzeului de Istorie din București au precizat că piese din tezaurul de la Cucuteni au fost în expoziția din Olanda și că vor putea fi văzute din nou de public de săptămâna viitoare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News