Skip to content
Opinii & Analize

Până când mai ardem în spitalele din România? Reforma sistemului medical nu mai poate aștepta

psnews.ro
" "

Pacienți care așteaptă cu orele pe holurile spitalelor, la secțiile de primiri Urgențe pentru a fi consultați, personal medical corupt și spitale care ard. Aceasta e imaginea sistemului medical din România în 2021. După incendiul de la spitalul de la Piatra Neamț de anul trecut, povestea se repetă în Capitală la spitalul Matei Balș. Până acum bilanțul victimelor a ajuns la 4 morți.

Sistemul medical, o bombă cu ceas

" "
" "

Sistemul medical din România a ajuns o bombă cu ceas. Tragediile de la Neamț și București pot fi repetate practic aproape oriunde în țară. Sunt mai multe explicații pentru această imagine sumbră – subfinanțarea cronică, corupția din sistemul medical, lipsa dotărilor, improvizațiile, treaba făcută de mântuială și lipsa profesionalismului care pleacă de la personalul de bază și ajunge până la manageri și chiar minister. Problema are rădăcini chiar mai adânci. De pildă Universitatea de Medicină „Carol Davila” a fost de curând în centrul unui scandal, după ce a instituit o suprataxă de 6.000 de euro. Oricine plătea taxa era declarat admis, chiar dacă pica examenul de admitere, cu condiția de a obține cel puțin nota 5. Un sistem întreg este putred. Incompetența, mediocritatea și corupția generează tragedii umane.

După erorile în lanț făcute de autorități în gestionarea campaniei de vaccinare, iată că mai vine o lovitură. Cine e vinovat de noua tragedie? Ar putea fi managerul spitalului Balș, fostul sau actualul, ar putea fi ministrul Voiculescu, prea ocupat zilele acestea să se lupte cu medicul Valeriu Gheorghiță pe imaginea vaccinării, în loc să tragă învățămintele tragediei de la Neamț, ar putea fi Nicușor Dan și foștii edili ai Capitalei care au lăsat Bucureștiul în frig ca în anii ’80, așa încât unii oameni au fost nevoiți să găsească surse alternative de încălzire care le pot pune însă viața în pericol. Este foarte posibil să fie vorba de fapt despre un sistem întreg ancorat în corupție, incompetență și slaba pregătire a celor mai mulți care îl formează. Degeaba există câțiva profesioniști dacă majoritari sunt cei lipsiți de profesionalism și această lipsa de profesionalism este perpetuată continuu. Putem demite un manager, putem schimba chiar și un ministru sau un guvern întreg. Problema sistemului medical nu va fi rezolvată până când ea nu va fi tratată la firul ierbii. Competența trebuie să ia locul corupției și incompetenței la toate nivelurile. Modernizarea sistemului medical începe cu educația care ar trebui să îți procure un set de principii, un mod de gândire care să te determine mai apoi să acționezi într-un mod eficient.

La Balș va urma o ancheta, la fel ca la Neamț. Vor fi trași pe dreapta câțiva oameni, iar peste câteva luni vom uita. Până când o nouă tragedie va lovi un alt spital. Se impune o reformă drastică a sistemului medical, reformă care ar trebui coroborată cu reforme în alte sectoare-cheie precum educația. Mediocritatea ucide și ea, exact la fel precum corupția. Până când lucrurile acestea nu se vor întâmpla, oamenii vor continua să moară în spitalele din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *