Skip to content
București

Până în mai, ne mănâncă țânțarii în București! Chiar Primăria Generală o spune EXCLUSIV

youtub

Redacția PSnews.ro vă prezintă o situație delicată cu care se vor confrunta bucureștenii până cel mai probabil în luna mai. Precizările ne-au fost oferite chiar de către Primăria Capitalei.

Deși în ultimul timp peisajul a fost mohorât în București, am aruncat o privire pe prognoza meteo a următoarelor 10 zile (disponibilă, de exemplu, AICI) și am văzut că la sfârșitul săptămânii viitoare primăvara va începe să se simtă din ce în ce mai pronunțat, cu temperaturi de 17-18 grade Celsius. Odată cu căldura, ne-am gândit că vor apărea țânțarii, așa că am întrebat Primăria Generală când va lua măsuri pentru dezinsecție.

CITIȚI ȘI: Firea, dezvăluire catastrofală pentru administraţia Oprescu: milioane de euro pentru lupta împotriva ţânţarilor

Istoria unor încâlceli cu dedicație

Nu de alta, dar ne-am amintit cum, după ce DNA l-a săltat pe fostul edil al Capitalei Sorin Oprescu (în septembrie 2015), a fost lăsat în aer tot ce înseamnă serviciu de igienizare a Bucureștilor. Principalul succesor interimar al lui Oprescu, PNL-istul Răzvan Sava, nu pare să fi fost copleșit de această problemă. În schimb, la sfârșitul lunii iunie 2016 (la scurt timp după instalare), actualul primar, PSD-ista Gabriela Firea, a făcut o dezvăluire care punea la stâlpul infamiei administrațiile precedente: afacerea dezinsecției se ridica la 4 (patru) milioane de euro, licitația pentru acest serviciu fiind blocată în acel moment, din cauza neregulilor constatate de către Curtea de Conturi în legătură cu contractele obținute de SC 3D România SRL, firmă care asigurase dezinsecția și deratizarea Capitalei în cei 20 de ani scurși până atunci. Politicianul a dat asigurări că a redus costurile până la 200.000 de euro.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, în martie 2016 Sursazilei.ro scria AICI despre felul în care vestitul Răzvan Sava se pregătea să readucă 3D România la Cașcaval, cu ajutorul unui caiet de sarcini elaborat cu dedicație, printr-o procedură de atribuire în regim de urgență, deși contractul PMB cu 3D expirase încă din decembrie 2015, iar Curtea de Conturi constatase nereguli an de an încă din 2012.

Până la urmă, în august 2016, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât ca dezinsecția să fie făcută temporar de către consiliile de sectoare, după cum a relatat B365 AICI.

Ajungem la ce ne doare…

…adică în 2017, când – după cum am scris mai sus – se apropie temperaturile ridicate, care vor aduce cu ele țânțari.

Redacția PSnews.ro a întrebat PMB când va începe dezinsecția. Iată ce a răspuns primăria Gabrielei Firea (sublinierea ne aparține):

„Tratamentele de combatere a tantarilor vor fi efectuate in conformitate cu H.C.G.M.B. 146/2016 si H.C.G.M.B. 157/2016, in toate parcurile din Bucuresti si pe aliniamentele stradale de catre Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti. Aceste tratamente vor fi demarate in perioada cand temperaturile diurne vor atinge valoarea de 20°C, valoare optima pentru eficienta tratamentelor de combatere a tantarilor. De regula aceste tratamente se efectueaza in perioada mai-octombrie si numai in cazuri deosebite cand valorile temperaturilor medii diurne inregistrate mai devreme depasesc 20°C, aceste tratamente vor fi decalate.

De asemenea, Consiliile Locale ale sectoarelor 1 – 6 vor efectua aceste servicii pana la infiintarea de catre Primaria Municipiului Bucuresti a unei societati comerciale in scopul prestarii activitatii de salubrizare -dezinsectie, dezinfectie, deratizare si efectuarea de tratamente fitosanitare.

La sfarsitul lunii ianuarie 2017, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat acordul de principiu ca Primaria Capitalei sa isi infiinteze o firma pentru prestarea activitatilor de dezinsectie, dezinfectie, deratizare si efectuarea de tratamente fitosanitare.

In Raportul de Specialitate atasat proiectului se explica faptul ca «pentru dezvoltarea si functionarea activitatii de salubrizare-dezinsectie, dezinfectie, deratizare si tratamente fitosanitare si pentru a avea controlul in orice moment asupra modului de efectuare a activitatii si a avea in permanenta informatii cu privire la realizarea parametrilor de performanta, consideram oportun sa se infiinteze o societate comerciala, aceasta societate urmand a efectua activitati de salubrizare – dezinsectie, dezinfectie, deratizare, asa cum sunt ele prevazute in Ordinul ANRSC nr. 82/09.03.2015 – privind aprobarea Regulamentului – cadru al serviciului de salubriare a localitatilor, emis de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice cat si tratamente fitosanitare»”

În concluzie…

…vă recomandăm să vă înarmați cu speranța că temperaturile nu o vor lua razna până în luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *