Cadrul politic care a creat un conflict de natură constituțională prin propunerea lui Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis, la o zi după ce guvernul Orban a fost demis de Parlament prin moţiune de cenzură, a determinat contestarea de către PSD a propunerii prezidențiale la Curtea Constituțională.
Astfel, dezbaterile pro și contra au acaparat spațiul public și ideal ar fi ca răspunsul Curții Constituționale asupra sesizării PSD să apară înainte ca Parlamentul să fixeze un calendar pentru o validarea noului guvern.
Contactat de PS News, prof.univ.dr.Ioan Stanomir, de la Facultatea de Științe Politice, din cadrul Universității București, a declarat că nu există nicio prevedere constituțională care să-i interzică președintelui nominalizarea aceleiași persoane pentru poziția de premier.
„Din punctul meu de vedere, este o prerogativă a șefului de stat s-o propună și este dreptul Parlamentului să refuze învestitura. (…) În același timp, dacă îi refuzăm președintelui această prerogativă, înseamnă că președintele este legat de mâini și de picioare. Cred că fiecare dintre aceste două instituții are prerogativele ei și trebuie să i le respectăm ca atare”, spune Stanomir.
„Nu există în niciun fel vreo mențiune explicită prin care să se spună că președintele trebuie să numească o altă persoană. El trebuie să meargă în continuarea procedurii, dacă dorește cu aceeași personalitate este dreptul domniei sale”, conchide Ioan Stanomir, specialist în domeniul „constituţionalism comparat”.
De cealaltă parte, profesorul de drept constituțional la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, prof.univ.dr. Gheorghe Iancu, spune că această situație „a creat un nou guvern, care este de fapt vechiul guvern, altfel spus a creat o nouă situație, cu același conținut”.
Fostul Avocat al Poporului face referire la prevederile Constituției, la faptul că președintele ar trebui să fie un mediator apolitic, că Parlamentul este „organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.
„Articolul 103 din Constituție e cel mai important, spune foarte clar, dacă un partid nu obține majoritatea absolută ca să formeze guvernul, urmează o a doua situație, ca în cazul nostru, în care președintele poate să dea oricărui partid din alianța care a câștigat alegerile să facă guvernul. Acesta este textul. Problema este că domnul președinte a desemnat aceeași persoană să facă al doilea guvern, ceea ce mi se pare că este cel puțin absurd”, consideră Gheorghe Iancu.
În Constituția României, la art. 103, „Învestitura” este prevăzut:
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Gheorghe Iancu a mai declarat, pentru PS News, că din punctul de vedere al Constituției nu se prevede ce se întâmplă într-o asemenea situație, drept urmare președintele Iohannis poate să desemneze aceeași persoană să formeze guvernul, numai că rămâne o neclaritate:
„Întrebarea pe care mi-o pun eu, și probabil și-o va pune Curtea Constituțională, ar fi cum este posibil, decât forțând nota, ca aceeași persoană care a pierdut moțiunea de cenzură și a fost înlăturată și nu mai are încrederea Parlamentului, să mai fie propusă încă o dată. De aceea, cred că sesizarea care a fost trimisă de PSD la Curtea Constituțională va fi admisă de CCR, pe ideea încrederii”.
Profesorul de drept consideră că dacă situațiile de acest gen se vor repeta, există riscul ca până în luna iunie Parlamentul să nu mai aibă cvorum.
„Pentru alte chestiuni Parlamentul se va întruni, dar pe asta nu, pentru că PSD-ul cu acoliții lui – Pro-România și UDMR – au o majoritate covârșitoare, ați văzut la votul moțiunii de cenzură, 261 de parlamentari din 500. E absurd, o aiureală, ca să nu gândești că nu o să reușești niciodată ce ți-ai propus, forțând Constituția. Cert este că vom tot discuta despre așa ceva încă 3 luni de acum, până în iunie, că după iunie încolo, nu se mai poate face nimic până la alegerile la termen. Îi împinge de la spate președintele, care pur și simplu nu gândește. Sau poate că președintele se gândește că pesediștii s-au săturat de partidul lor și vor vota contra, ceea ce e o gândire copilărească, dacă nu altfel. PSD-ul a sesizat Curtea Constituțională acum pentru că l-a numit tot pe Ludovic Orban, sigur, mai mult ca sigur CCR va admite această contestație și în plus PSD-ul se va prezenta să facă cvorumul până în iunie, când încep cele 6 luni dinaintea alegerilor generale. Este greu de crezut că se poate întâmpla altfel”, a declarat Gheorghe Iancu, pentru PS News.