Skip to content
Societate

Pandemia COVID-19 se apropie de un milion de morţi. Noul coronavirus, din ce în ce mai contagios

economictimes.com

Pandemia COVID-19 se apropie de un milion de morţi, relatează AFP, care prezintă bilanţuri, măsuri şi fapte marcante legate de noul coronavirus în lume. Însă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră probabil ca noul coronavirus să ucidă două milioane de oameni, dacă nu se face totul în combaterea SARS-CoV-2.

Dacă noi nu facem tot ceea este posibil, numărul despre care vorbiţi nu este doar de luat în calcul, dar, din nefericire, este foarte probabil”, estimează directorul OMS însărcinat cu Situaţii de Urgenţă Michael Ryan, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist despre un bilanţ de două milioane de morţi.

Până acum, pandemia s-a soldat cu cel puţin 993.438 de morţi în lume de cânt Biroul OMS în China a anunţat, în decembrie, apariţia bolii, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP sâmbătă, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), pe baza unor surse oficiale.

Peste 32,6 milioane de infectări cu noul coronavirus au fost diagnosticate de la începutul epidemiei – dintre care cel puţin 22,3 de milioane sunt considerate vindecate în prezent.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată atât ca număr de morţi, cât şi ca număr de cazuri, cu 203.782 de decese. Urmează Brazilia, cu 140.537 de morţi, India, cu 93.379, Mexicul cu 75.844 şi Regatul Unit cu 41.936 de morţi din cauza covid-19

Acces liber la vaccinuri

În cadrul Adunării Generale (AG) a ONU, America Latină şi Australia au îndemnat marile puteri la solidaritate, printr-un acces liber la viitoare vaccinuri, în contextul în care Statele Unite, Europa şi Japonia au rezervat peste jumătate dintre doze prevăzute într-o primă fază.

Canada a anunţat vineri un acord, cel mai recent din această serie, cu grupurile suedezo-britanic AstraZeneca în vederea procurării a până la 20 de milioane de doze ale vaccinului candidat al acestuia împoriva covid-19.

Proteste de amploare în Spania

Între timp, restricţiile din cauza pandemiei au încins spiritele pe străzile din Madrid. Locuitorii din cartierele de la periferia capitalei spaniole se consideră discriminaţi de carantina impusă de guvernul regiunii, care a extins izolarea în 45 de zone. Mulţi dintre ei cer să fie aplicate măsuri sanitare şi în cartierele înstărite ale capitalei, care depăşesc pragul de 1.000 de cazuri la o sută de mii de locuitori.

Carantina locală impusă în Madrid va fi extinsă de luni cu opt noi zone. Acest lucru înseamnă că alți peste 160.000 de locuitori, pe lângă cei 850.000 care se află deja sub restricții, nu vor mai avea dreptul să iasă din cartierele unde locuiesc decât pentru a merge la serviciu, la medic sau la școală.

Tot de săptămâna viitoare, adunările publice sau private cu mai mult de zece persoane vor fi interzise în regiunea Madrid. Aceasta însumează 40% din cazurile de COVID-19 confirmate pe tot teritoriul statului iberic. Spania este una dintre cele mai afectate țări de pandemie, cu peste 704.000 de infectări și 31.000 de decese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *