Skip to content
Opinii & Analize

Pandemia de coronavirus – o amenințare la adresa proiectului european și a păcii pe continent

Coronavirusul reprezintă în acest moment atât o criză în domeniul sănătății, cât și o criză economică de proporții. Totodată, ea se conturează treptat și ca o criză care amenință din temelii proiectul Uniunii Europene și chiar pacea pe continent.

Problema centrală a Uniunii Europene o reprezintă naționalismele locale. Cu alte cuvinte, populația Uniunii încă se identifică în termeni naționali precum “spanioli”, “italieni”, “francezi” etc, neavând o conștiință pan-europeană acută (așa cum, de pildă, în perioada Evului Mediu, până la apariția statelor-națiune, conștiința apartenenței la o comunitate religioasă, ținea locul, în bună măsură, acestei identități naționale încă inexistente – oamenii se identificau în termeni de “creștini”, „musulmani” etc). Pentru a compensa lucrul acesta și pentru a stimula crearea unei noi identități care să meargă dincolo de naționalismele locale, Uniunea Europeană a creat mecanismele liberei circulații, piața unică, moneda comună etc. Adâncirea integrării europene și avansul proiectului european însemna implicit stimularea dezvoltării acestei identități pan-europene. Totuși, criza provocată de coronavirus amenință nu doar populația Uniunii Europene, ci însăși fundamentele acestei construcții politice unice.

Uniunea Europeană reprezintă un aranjament atractiv, atâta timp cât economia europeană se extinde, iar globalizarea nu este amenințată. În trecut, proiectul european a întâmpinat șocuri serioase: recesiunea economică din 2008, războiul civil din Siria care a provocat o criză a refugiaților, alimentând retorica populiștilor și valul crescând de eurosceptism. În fine, Brexit-ul a reprezentat și el o lovitură grea dată proiectului european. Odată cu avansul epidemiei de coronavirus, statele europene încep să gândească în termeni naționaliști, închizând granițele și adoptând fiecare în parte, măsuri locale în funcție de gravitatea epidemiei. Un răspuns coordonat al statelor membre devine din ce în ce mai greu de imaginat într-o Europă în care noțiunile de “auto-ajutorare” și “interese egoiste”, caracteristice școlii de gândire realiste, par astăzi mai actuale ca niciodată. Confruntate cu pandemia de coronavirus, statele europene au dezvoltat în mare parte strategii auto-interesate, iar cooperare dintre state devine din ce în ce mai greu de realizat, așa cum s-a văzut de pildă în cazul Germaniei și al Olandei care au blocat un plan comun al UE împotriva coronavirusului. Așa cum am arătat în altă parte, lucrul acesta era perfect previzibil dintr-o perspectivă realistă. Simultan cu aceste dinamici intra-europene, asistăm pe plan mondial, la un recul al globalizării. Acest recul nu a început odată cu pandemia de coronavirus, dar este în prezent alimentat de această criză.

Cu cât pandemia va lua amploare în Europa, cu atât mai mult vom asista la o eroziune a încrederii europenilor în instituțiile Uniunii. În final, europenii se întorc spre guvernele naționale pentru soluții la actuala pandemie și tot mai puțin spre instituțiile de la Bruxelles. Odată cu degradarea economiei și pierderea principalelor avantaje ale Uniunii Europene, liderii anti-establishment, populiștii și euroscepticii vor ocazia să-și impună agenda la nivel național. Or lucrul acesta va amenința serios proiectul european și implicit stabilitatea și pacea din Europa. Pentru că fără un proiect european am putea asista la o reapariție a naționalismelor periculoase. Europa a fost măcinată de-a lungul istoriei sale de nesfârșite războaie și rivalități geopolitice. Existența unui proiect european a reprezentat una dintre garanțiile păcii pe continent timp de decenii. Adâncirea interdependenței economice și crearea unei identități pan-europene ce  transcende naționalismele înguste – care în mariajul lor cu rasismul și autoritarismul sunt adesea cauzatoare de războaie – au reprezentat fundamentele centrale ale proiectului european. Dar acest proiect european se vede astăzi amenințat, iar pandemia de coronavirus cu multiplele sale efecte în plan socio-economic, ar putea reprezenta astfel și o amenințare la adresa păcii pe continent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *