Skip to content
Internațional

Pandemia de coronavirus reașează ordinea mondială. Dungaciu: Războiul dintre SUA și China, extrem de dur

Stirile TVR

Rivalitatea dintre Washington şi Beijing nu a fost atenuată de lupta împotriva COVID-19, cunoscând chiar marţea trecută o escaladare, când China s-a declarat „indignată” de un tweet al preşedintelui Donald Trump care vorbeşte despre un „virus chinez”. În ultimele zile, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a evocat, fără dovezi, ipoteza că armata Statelor Unite ar fi putut introduce agentul patogen în ţara sa.

În replică, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a acuzat Partidul Comunist că ascunde in continuare informaţii legate de coronavirus „Preocuparea mea este că această secretomanie, această dezinformare în care este implicat Partidul Comunist Chinez, face ca întregii lumi să-i fie refuzate informaţii de care este nevoie pentru a putea preveni repetarea unui scenariu asemănător”, a declarat Pompeo.

Dungaciu: Viitoare ordine mondială se va desemna în jurul acestor doi actori, America și China

Acest război al declaraţiilor a reaprins tensiunile diplomatice dintre cele două ţări, recurente de la venirea la putere a lui Donald Trump la începutul anului 2017.

În exclusivitate pentru PSnews.ro, sociologul și geopoliticianul prof.univ.dr. Dan Dungaciu consideră că războiul replicilor dintre China și SUA face parte din viitoarea bătălie care va reconfigura lumea.

„Pandemia este una dintre manierele care ne arată cum se vor mișca actorii care vor configura viitoarea ordine mondială”, spune Dungaciu.

„Face parte din confruntarea care există între America și China și care a căpătat acum un nou specific: faza pe coronavirus. Chinezii au început primii, ei au lansat teoria că virusul a fost plantat de către armata americană. Americanii nu au avut o ripostă foarte puternică la vremea respectivă, dar în ultima vreme a început să riposteze foarte dur.

Războiul este extrem de dur din punctul acesta de vedere, în condițiile în care China s-a grăbit rapid să preia inițiativa bazându-se pe faptul că ei au început să depășească primii situația asta. Din punctul acesta de vedere, ofensiva chineză la nivel global încearcă să fie contracarată astăzi de America. Din păcate, doar America, UE nici aici nu este un actor foarte semnificativ, în această bătălie. Bătălia dintre est și vest, la nivel propagandistic, este extrem de profundă și mult mai complicată. Estul, în acest peisaj, nu mai este doar Rusia, ci China și Rusia. 

Este, de fapt, bătălia care va reconfigura lumea. Această pandemie este și pretextul pentru etapa viitoare a bătăliei dintre America și China. Viitoare ordine mondială se va desemna în jurul acestor doi actori: America și China. Pandemia este una dintre manierele care ne arată cum se vor mișca actorii care vor configura viitoarea ordine mondială”, a declarat Dan Dungaciu pentru PSnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *