Skip to content
Opinii & Analize

Pandemia de coronavirus și relevanța realismului politic

Pandemia globală de coronavirus provoacă pe zi ce trece efecte socio-economice grave. Numărul deceselor crește vizibil, iar economia are de suferit la fel de mult. Dar dincolo de aceste aspecte, pandemia reprezintă și un avertisment pentru majoritatea idealiștilor utopici care considerau că globalizarea va duce în final la dispariția granițelor dintre state. Mai mult ca oricând, în aceste zile granițele statale au devenit extrem de vizibile, iar statele lumii, confruntate toate într-o măsură mai mică sau mai mare cu efectele crizei coronavirusului, încep să adopte tot mai pronunțat strategii auto-interesate.

Eroare idealiștilor și răspunsul realiștilor

Începând cu sfârșitul Războiului Rece, adepții idealismului au argumentat că globalizarea crescândă va duce la diluarea importanței granițelor dintre state. Odată cu prăbușirea Cortinei de Fier, interdependența economică dintre state a crescut. Statele ex-comuniste din Europa Centrală și de Est au aderat la NATO și la UE, cooperând tot mai strâns în diverse domenii: economic, social, militar. Lucrul acesta a creat iluzia diminuării relevanței granițelor dintre state și chiar a statului în sine. La polul opus s-a aflat o altă școală de gândire veche – realismul – dar mai puțin vizibilă în contextul hiper-optimist din anii ce au urmat sfârșitului Războiului Rece. Adepții realismului politic au rămas consecvenți principiilor potrivit cărora statele rămân principalii actori de pe scena internațională, iar granițele dintre state au în continuare o relevanță uriașă.  Realiștii au avertizat și cu privire la comportamentul egoist, auto-interesat al statelor, dar avertismentele lor au fost în mare parte acoperite de idealiști care vedeau o lume tot mai pașnică odată cu adâncirea globalizării.

Pandemia de coronavirus reprezintă o lecție usturătoare pentru idealiști. Data de 14 martie 2020 va rămâne în istoria relațiilor dintre SUA și Europa ca o piatră de hotar. Decizia lui Trump de a închide granițele pentru 26 de state europene, măsură ce a fost extinsă mai apoi chiar și pentru „verii” din Marea Britanie ne arată limpede că relevanța granițelor nu a dispărut. Dimpotrivă, granițele au devenit în acest moment mai vizibile ca oricând. Măsura închiderii frontierelor pentru cetățeni străini a fost adoptată și de către statele europene, anulând practic principiul liberei circulații în spațiul european. Mai mult decât atât, presa din toată lumea scria în urmă cu o săptămână că Donald Trump ar fi oferit 1 miliard de dolari unei firme germane pentru vaccinul anticoronavirus, ca să-l folosească doar în SUA. Lucrul acesta ar putea reprezenta un șoc pentru adepții idealismului, dar cu siguranță el nu reprezintă un lucru neobișnuit pentru realiști. Dimpotrivă, acesta este un comportament perfect rațional într-o lume în care statele operează pe principii auto-interesate, egoiste. Cu alte cuvinte, fiecare lider este interesat în primul rând de bunăstarea statului pe care îl conduce și implicit pune pe primul loc bunăstarea cetățenilor din statul respectiv. Orbiți de obsesia globalizării și a diluării relevanței granițelor dintre state, idealiștii au uitat de acest principiu.

În condițiile unei crize globale, statele lumii au fost forțate să ia măsuri unilaterale, auto-interesate. Cu cât această criză va persista mai mult, cu atât mai mult vom observa acest tip de comportament auto-interesat din partea statelor lumii.

Ce ne poate spune realismul despre viitorul acestei crize

Așadar, ce ne poate spune realismul cu privire la viitorul acestei crize globale? În primul rând, cooperarea dintre state este dezirabilă. Totuși, realiștii avertizează că într-o lume competitivă, cooperarea este adesea fragilă, fie pentru că statele se tem de faptul că partenerii lor nu își vor respecta angajamentele, fie din cauza problemei câștigurilor relative. Cu alte cuvinte, de pe urma cooperării, unele state ar putea câștiga mai mult, iar altele mai puțin, făcând astfel ca costurile și beneficiile cooperării să fie disproporționate. Acest lucru ar putea face ca, în contextul pandemiei globale, cooperarea dintre state să fie dificilă, sau cel puțin nu foarte eficientă. În al doilea rând, dacă epidemia nu dispare rapid, trendul spre de-globalizare început deja se va accelera.

Așadar, dintr-o perspectivă realistă, epidemia de coronavirus va duce treptat la limitarea globalizării. Realismul nu prezice însă o retragere a statului în zona autarhiei. Statele nu își pot limita complet cooperarea chiar și în contextul acestei pandemii, dar ea va fi vizibil îngreunată, iar granițele dintre state vor deveni ceva mai vizibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *