Skip to content
Opinii & Analize

Pandemia de coronavirus, tema principală a alegerilor parlamentare?

Ar fi un truism să spunem că alegerile 27 septembrie reprezintă un test important pentru toate partidele politice. Cu toate acestea scrutinul va testa cu siguranță capacitatea partidelor de a se adapta în noul context reprezentat de pandemia de coronavirus. Predicțiile sunt greu de realizat de vreme ce nu există statistici care să măsoare prezența la vot în acest nou context excepțional. De aceea statisticile nu prea ne spun mare lucru în legătură cu această competiție. Partidele vor avea de învățat totuși, iar lecțiile se vor vedea cu precădere la viitorul scrutin, cel din 6 decembrie.

În Europa, populiștii au încercat să capitalizeze electoral de pe urma pandemiei, atacând partidul/partidele aflate la guvernare. Chiar în lipsa unor atacuri populiste, majoritatea partidelor aflate la guvernare au suferit o inevitabilă erodare, în contextul pandemiei. Lucrul acesta a fost poate cel mai vizibil în Franța, acolo unde Verzii au obținut o uriașă victorie în alegerile municipale din iunie, în timp ce partidul lui Macron, La Republique En Marche a suferit o mare înfrângere în același scrutin.

În România au existat câteva partide care au încercat timid să capitalizeze de pe urma pandemiei – în special PSD și Pro România. Totuși, PNL nu a suferit o erodare foarte mare la guvernare, rămânând favorit în sondajele de opinie. Lucrul acesta poate fi explicat prin prisma ostilității electoratului față de principalul partid din Opoziție – PSD. Practic nu există o alternativă puternică la PNL în acest moment, în ciuda încercărilor social-democraților de a recupera din deficitul de imagine înregistrat în anul precedent. Epoca Dragnea încă nu este uitată complet de către electorat. Cu excepția PSD și Pro România, restul forțelor politice notabile – PMP, UDMR și USR-PLUS au sprijinit Puterea, deși lucrul acesta s-ar putea să îi coste pe termen lung din punct de vedere electoral.

Aproape peste tot în Europa erodarea partidelor aflate la guvernare s-a realizat printr-o combinație de factori: pandemia de coronavirus și criticile și atacurile abile venite pe fondul gestionării acestei pandemii din partea restului forțelor politice aspirante pentru preluarea puterii. La noi, așa cum am spus, aceste critici au fost timide și difuze, neexistând o critică coerentă și un front comun. Probabil că odată cu apropierea alegerilor parlamentare vom asista la o intensificare a atacurilor pe acest palier. Momentan coabitarea în contextul alegerilor locale face ca aceste critici să aibă un ecou slab, cu toate că societatea este tot mai polarizată pe marginea pandemiei. Prin urmare, partidul care va reuși să folosească această temă în mod eficient va avea de câștigat la alegerile parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *