Skip to content
Societate

Pandemia, factor decisiv pentru prezența la urnele de vot. Negaționiștii riscă să nu voteze

Inquam Photos / Octav Ganea

Pandemia coronavirus a schimbat comportamentul votanților în societate și va influența prezența la urne, într-un sens sau altul. Măsurile de distanțare socială, masca, dar și teama sunt toți factorii care descurajează electoratul să se prezinte la vot, într-o societate care respectă toate aceste reguli. Însă masca are un rol decisiv, deoarece negaționiștii ar putea fi cei mai afectați. 

Până în această lună, foarte puține state din Europa au avut alegeri la nivel național. Totuși, găsim un reper în Italia, unde weekendul trecut s-a votat pentru referendumul privind reducerea numărului de parlamentari, dar și pentru alegeri locale în câteva regiuni din țară. Italia a organizat două zile de vot, însă prezența la urne pentru prima zi de vot a fost 39,38% pentru referendum și 41,4% pentru regionale. Până la finalul votului pe 2 zile, prezența la referendum a urcat la 53,84%. În condițiile în care în urmă cu 4 ani, tot la referendum, se prezentau la urne 65,47% dintre italienii cu drept de vot. Cu alte cuvinte, în 2020 nici măcar în 2 zile de vot nu s-au apropiat de prezența din urmă cu câțiva ani. La alegerile generale din 2018, privind parlamentul italian și viitoarea guvernare, prezența la urnele de vot a fost de 72,93%.  

Avem de asemenea și alegerile locale din Franța. În luna iunie, în plină pandemie, francezii au fost chemați la vot, iar doar 40% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat. Deși Franța are o prezență la vot mai mare decât SUA sau Marea Britanie, în 2020 a înregistrat un record în privința prezenței foarte scăzute, ceea ce i-a ajutat pe Verzi să obțină victoria la alegerile locale în anumite regiuni. Din cei 16,5 milioane de francezi care trebuiau să voteze în zonele respective, 60% au preferat să stea acasă și să nu-și pună în joc sănătatea, potrivit france24.com.

Putem trage concluzia că prezența la urne în Italia a fost influențată de pandemia coronavirus și nimeni nu poate spune cu exactitate dacă măsurile de distanțare socială sau efectiv teama au determinat o prezență mai mică. 

Ce va însemna acest lucru în România? În 2016, prezența la urne la alegerile locale a fost de 40%. Pandemia coronavirus ar putea face o misiune dificilă atingerea acestui prag, deoarece multe persoane nu se vor prezenta la vot. 

Negaționiștii vor fi cei mai afectați la alegerile locale din 2020. În primul rând, aceștia nu vor putea intra în secțiile de votare fără să respecte măsurile de distanțare și de igienă. Negaționiștii vor trebui să renunțe la ideile lor și să-și pună masca dacă vor să voteze. Deja Guvernul a anunțat că nu li se va permite accesul în secție persoanelor care nu au mască. 

Stocul de măști din secțiile de votare va fi suficient pentru toate persoanele care se prezintă fără măști? Dacă o secție de votare rămână fără măști, ce se va întâmplat dacă va veni o persoană care vrea să voteze, dar nu a avut bani să-și cumpere masca? Ar fi un scenariu în care i s-ar nega dreptul la vot doar pentru că autoritățile nu au fost capabile să ofere suficiente măști. 

Cel mai probabil vom vedea multe scandaluri în fața secțiilor de votare cu persoane care nu vor să-și pună masca sau cu persoane care vor protesta. Dreptul la vot nu ar trebui să fie condiționat de nimic, iar Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri inclusiv pentru cetățenii care nu vor să poarte mască, deoarece și aceștia sunt cetățeni români cu drept de vot. 

Ce partid va pierde cel mai mult dacă negaționiștii vor întâmpina probleme, rămâne de văzut pe parcurs. Această negare a pandemiei sau acest protest împotriva măsurilor impuse de Guvern nu ține de educație sau de mediul în care a crescut fiecare. S-a văzut în această vară cum mare parte din tineri sunt negaționiști. Petrecerile de pe litoral sunt dovada clară a acestui lucru. O parte semnificativă dintre tineri nu cred în măsuri de distanțare, în efectul măștii, pericolul virusului, însă uneori se supun regulilor când nu au de ales. Faptul că a scăzut vârsta medie a celor pozitivi la coronavirus e o altă dovadă că virusul circulă cel mai mult printre tinerii care nu au respectat măsurile impuse de guvern și vara aceasta s-au distrat pe litoral ca și cum nu era niciun pericol. 

În ziua votului, tinerii ar putea să nu se prezinte deloc la urne, ceea ce ar fi o mare pierdere pentru USRPLUS. Dacă i-am văzut că ieșeau în număr mare la petreceri, nu vor face acest lucru la vot, tocmai pentru că în sinea lor neagă virusul și nu-și vor asuma regulile stabilite în fiecare secție doar pentru un vot. 

Nu degeaba PSD a dus o campanie pentru mărirea pensiilor, alocațiilor, a dat bonusuri medicilor și profesorilor, s-a concentrat pe bugetari și, în general, pe persoanele trecute de 30 de ani. Toți aceștia sunt votanți constanți, reprezintă categorii care se prezintă la vot indiferent de condiții. PSD și-a făcut strategia pentru o prezență scăzută, PNL crede că prezența va depăși 40%, cel puțin în București. PNL și USRPLUS mizează pe un vot anti-Firea, care se simte doar în rândurile electoratului fidel USRPLUS. Rămâne un număr foarte mare de votanți nehotărâți, iar Nicușor Dan pare că a pierdut susținerea lor după scandalurile cu interlopii. 22% dintre cei care vor să meargă la vot nu știu încă pe cine să pună stampila de vot. 

CITIȚI ȘI: Cifre EXPLOZIVE în PSD și PNL. Cum arată ultimele calcule de la București și cum se vor decide câștigătorii din marile orașe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *