Skip to content
Societate

Pandemia în cifre, după 2 ani petrecuți în stare de alertă: aproape 3 milioane de români s-au infectat, iar 65.000 au murit

Inquam Photos / Octav Ganea

Infecția cu virusul SARS COV-2 a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie. În România, primul caz de SARS-CoV-2 a fost confirmat pe 26 februarie 2020, la două luni distanță. Era vorba de un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie.

Pe data de 22 martie 2020 au fost confirmate și primele decese. Era vorba de 3 pacienți cu vârstele de 67, 70 și 74 de ani. Toți 3 aveau boli preexistente. Cel de 67 de ani a murit la Craiova, cel de 74 de ani la București, iar cel de 70 de ani la Iași.

Din data de 22 martie 2020, de când au fost înregistrate primele decese, numărul persoanelor decedate a crescut în fiecare zi. Astfel, până la această dată, la nivel național, 65.000 de români au murit din cauza infecției cu virusul SARS COV-2. Totodată, pe teritoriul României au fost înregistrate până astăzi 2.776.910 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 115.251 ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

Doar 41,8 % dintre români sunt vaccinați cu schemă completă

Întreaga lume s-a mobilizat pentru dezvoltarea în timp record a unui vaccin sigur și eficient împotriva virusului, iar acesta a fost disponibil în timp record- la un an de la debutul pandemiei. Românii, însă, spre deosebire de țări precum Spania, Portugalia, Malta sau Danemarca, au fost mai reticenți în a se vaccina, iar mulți au făcut-o constrânși fiind de restricțiile impuse de autoritățile române. Astăzi, doar 41,8 % dintre români sunt vaccinați cu schemă completă, reprezentând  8,07 milioane de locuitori.

Un nou sondaj realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial în rândul a peste 20.000 de adulți din 30 de țări arată că 71% dintre adulții intervievați nu se așteaptă ca răspândirea virusului COVID-19 să înceteze vreodată. Majoritatea adulților din fiecare țară – de la 51% în China până la 85% în Olanda – sunt de acord că „nu vom putea niciodată să oprim pe deplin răspândirea COVID-19 și a variantelor sale, indiferent de măsurile luate”.

Oamenii sunt convinși de faptul că virusul COVID-19 se va răspândi în continuare, iar această părere este vizibilă în special în țările cu venituri mari din Nordul Europei, America de Nord și Asia-Pacific. Țările care consideră că răspândirea virusului COVID-19 va continua în viitor sunt în general țări cu o rată ridicată de vaccinare, țări care s-au confruntat cu creșteri masive de cazuri COVID-19 în valul Omicron, chiar dacă rata de vaccinare depășea 70%.

România înregistrează scoruri mai mici, sub media globală, astfel încât 58% dintre români cred că răspândirea COVID-ului nu va înceta, în timp ce aproape o treime (29%) cred că răspândirea se va opri. Păreri mai degrabă polarizate se remarcă în China, unde 51% dintre respondenţi cred că virusul va continua și în viitor, în timp ce 44% sunt de părere că virusul nu se va mai răspândi.

Ipsos vaccinuri 2022_Infografic 1

 

În medie, în toate cele 30 de țări participante la studiu, 63% susțin „vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru oricine este eligibil”, în timp ce 32% se opun iar 5% nu știu ce să răspundă. Vaccinarea obligatorie este susținută în special de țările emergente din Asia și America Latină, în frunte cu India (89%), Peru (86%), Mexic (84%). Ţările unde majoritatea se opune vaccinării obligatorii sunt: România (57%), Ungaria (54%), Rusia (53%), Statele Unite (51%) și Olanda (51%).

Așadar, România susține în cea mai mică măsură această idee – principalele segmente demografice care se opun vaccinării obligatorii a persoanelor eligibile sunt femeile (63%) și persoanele de 35-49 ani (72%).

România elimină toate restricțiile

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat pe 8 martie 2022, la doi ani de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, că starea de alertă va înceta iar măsurile restrictive vor fi eliminate. Potrivit acestuia, masca de protecție nu va mai fi obligatorie, nici în spațiile interioare, nici în exterior, operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF și, de asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.

DETALII AICI: Toate restricțiile vor fi ridicate la noapte! Fără mască de protecție, certificat PLF de localizare a călătorilor, iar magazinele și localurile revin la program normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *