Skip to content
Coronavirus

Pandemia nu s-a terminat – numărul cazurilor de Covid a crescut cu 33%. Rafila: Situația e preocupantă

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că media zilnică a cazurilor de COVID în ţara noastră a crescut de la 300 la 400, precizând că semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi de servicii de terapie intensivă este una minimă.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, despre noile cazuri de COVID şi dacă situaţia este îngrijorătoare.

„Este sigur preocupantă în sensul că, vedeţi, am ajuns şi noi la o medie de circa… aţi avut un raport sau aveţi astăzi un raport din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, avem aproape 400 de cazuri pe zi, ca şi medie, şi am crescut de la 300 de cazuri pe zi, în medie, la 400 de cazuri. Germania înregistrează 100 de mii de cazuri pe zi, dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi, mai ales, de servicii terapie intensivă a fost minimală, în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel”, a afirmat Rafila, potrivit News.ro.

El a menţionat că fiecare persoană trebuie să se protejeze cum poate mai bine.

„Evident, acum singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare aşa cum este mai bine, în sensul evitării totuşi a zonelor foarte aglomerate sau chiar a utilizării măştii în interior acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat. Dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală. Noi monitorizăm evoluţia în continuare, deci faptul că raportăm săptămânal nu înseamnă că nu monitorizăm îndeaproape acest fenomen, dar în mod evident acele cifre legate de procentul de paturi de spital ocupate şi procentul de paturi de terapie intensivă nu mai era relevant, era doar extrem de redus şi nu avea rost o raportare zilnică a acestor parametri”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron este mai ridicată.

„Din păcate, această extindere în unele ţări din vestul Europei a infecţiei, care apare atât la persoanele vaccinate, cât şi la cele care au trecut prin boală – şi cunosc şi eu cazuri – au trecut prin boală şi au fost vaccinate, arată că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron şi acum a variantelor sale este înaltă şi, din păcate, trecerea prin boală sau vaccinul nu protejează împotriva transmiterii, eventual împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *