Skip to content
Economie

Pandemia pune pe butuci cel mai important mijloc de transport din Capitală

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Cu circa 70% a scăzut traficul de călători din staţia de metrou Aurel Vlaicu între 1 octombrie şi 15 noiembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele furnizate de Metrorex la solicitarea ZF. Astfel, dacă în 2019 aproape 1,2 mi­lioane de persoane validaseră cartele în această staţie, în 2020 numărul s-a re­dus drastic până la doar 360.000.

Aceasta este cea mai aglomerată staţie care deserveşte concentrări de birouri din Bucureşti, iar scăderea este rezultatul aplicării variantei work from home, adoptată de numeroase compa­nii de la instalarea pandemiei de COVID-19 în România. Situaţia este similară şi la Pipera, capătul magistralei 2, în jurul căreia de asemenea s-au dezvoltat mai multe proiecte office în ultimii ani. Hermes Business Campus, Iride Business Park, Novo Park sunt doar câteva dintre ele.

" "
" "

Eu lucrez la o companie al cărei sediu se află în apropiere de Pipera. Nu am mai mers la birou din martie şi nici nu sunt perspective să ne întoarcem curând. Îmi amintesc că, înainte de martie, era foarte aglomerat, mai ales dimineaţa, în jur de 9, când ajungeam eu la birou“, spune Andrei S., un cor­poratist care lucrează pentru o com­panie cu sediul în Pipera.

Între 1 octombrie şi 15 noiembrie 2020, aproximativ 200.000 de oameni au validat cartele în staţia Pipera, cu 78% mai puţin faţă de cei peste 900.000 din acelaşi interval al anului trecut.

Scăderile sunt însă similare şi în ceilalţi poli de business ai oraşului, precum Piaţa Victoriei, Timpuri Noi, Politehnica sau Gro­ză­veşti, zone ale oraşului care con­cen­trează fiecare mai multe clădiri de birouri şi, în consecinţă, zeci de mii de oameni care mergeau zi de zi la birou.

Cea mai mare scădere se înregistrează la staţia de metrou Pipera – minus 78%, iar cea mai redusă dintre staţiile ana­lizate de ZF pe baza datelor de la Metrorex, la Timpuri Noi şi Piaţa Victoriei 2 – minus 63%.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *