Skip to content
Politică

Pandemia și capcana teoriilor conspiraționiste. Zeci de mii de români urmăresc pagini de Facebook pline de conspirații și informații false

umanismromania.ro

Pandemia de coronavirus a accelerat peste tot în lume alunecarea treptată într-o epocă post-adevăr, în care așa cum spunea și Lee McIntyre de la Universitatea din Boston, faptele nu mai contează, iar opinia experților este înlocuită de prejudecățile și emoțiile maselor. Lucrul acesta generează teorii conspiraționiste care nu pot fi demonstrate, dar care apelează tocmai la aceste emoții și prejudecăți colective. Mariajul dintre pandemie și tehnologie a dus la diseminarea rapidă a teoriilor conspiraționiste pe rețelele de socializare, iar experților le vine tot mai greu să combată acest fenomen deoarece adesea aceste conspirații se propagă cu o viteză amețitoare, mult mai rapid decât ai putea să le contracarezi.

Românii, în capcana conspirațiilor

La fel ca peste tot în lume, aceste conspirații s-au propagat cu repeziciune și în țară, iar rețelele de socializare, în special Facebook-ul facilitează diseminarea lor. Curentul anti-vaccinist cu rădăcini în afara României a luat amploare în perioada epidemiei de coronavirus, iar cele mai fanteziste teorii conspiraționiste s-au propagat pe rețelele de socializare. Fie că vorbim de entități și indivizi direct interesați de diseminarea acestor informații false, sau de simpli “idioți utili”, efectele acestor conspirații se vede în amploarea fenomenului anti-vaccinist.

Pagini de Facebook din țară precum „Pro decizii informate”, „Legitima apărare”, „Vaccinarea Obligatorie? Dictatură Medicală”, la care sunt abonați mii de români propagă în permanență teorii conspiraționiste și contestă eficiența și siguranța vaccinurilor anti-Covid-19, precum și legalitatea campaniilor de vaccinare în masă. Printre postările și link-urile despre vaccinuri, ele intercalează denunțuri împotriva dispariției valorilor conservatoare, „agendei lobby-ului LGBT” și critici generale la adresa restricțiilor anti-pandemie. Cei care își petrec cea mai mare parte din timp pe aceste pagini se expun dezinformărilor, adesea în mod intenționat, de vreme ce își găsesc validare la propriile prejudecăți.

Preluând postarea altei pagini conspiraționiste mai mici (“O dictatura medicala in Romania? NU, multumesc!”), pagina “Pro decizii informate” îndeamnă de pildă la proteste împotriva “terorii și distrugerilor”. Folosind un ton alarmist, postarea transmite informația falsă potrivit căreia oamenii vor fi “injectați obligatoriu” și îndeamnă la ieșirea în stradă. Peste 34.000 de persoane urmăresc pagina respectivă.

Pagina „Vaccinarea Obligatorie? Dictatura Medicală” răspândește numeroase articole ale ActiveNews, site care poartă stindardul anti-vacciniștilor în presa românească. Și aici sunt diseminate informații false și îndemnuri la proteste împotriva măsurilor de siguranță. De pildă, într-o postare pe acest grup se precizează în mod fals că “Părinții care refuză vaccinarea vor fi DECĂZUȚI din drepturi !!!”. Pagina are peste 23.000 de urmăritori.

Pagina “Legitima apărare” urmează exact același model ca cele anterioare, diseminând articole marca ActiveNews, îndemnând la încălcarea normelor de siguranță și protecție și promovând informații false. Pagina are peste 115.000 de urmăritori.

Mesajele anti-vaccinare sunt preluate și de grupări naționaliste, xenofobe și ultraconservatoare. De obicei ele se folosesc de Facebook drept canal principal de comunicare. AUR, care a obținut 9% din voturi la alegerile de pe 6 decembrie face activ campanie împotriva restricțiilor anti-pandemie. Incapacitatea autorităților de a contracara campaniile conspiraționiste se traduce printr-o creștere a adepților teoriilor conspiraționiste. În lipsa unei campanii de informare și educare din partea autorităților, o parte mare dintre români vor rămâne în capcana teoriilor conspiraționiste și se vor transforma într-un electorat fidel al partidelor iliberale. Pe termen lung lucrul acesta va dăuna semnificativ democrației autohtone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *