Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Pandemia și prezența la vot. Florian Bichir: Mașinăria PSD nu va funcționa de data asta, nu mai pot veni să ia bătrânii din bloc

Facebook/ Florian Bichir
" "

Publicistul Florian Bichir a declarat, pentru PS News, că numele câștigătorului pentru Primăria Capitalei va fi decis de prezența la vot, cei doi candidați, Nicușor Dan și Gabriela Firea, fiind la egalitate în sondaje.

Publicistul susține că distanțarea socială, purtarea măștii sau teama de infectare cu noul coronavirus vor fi factori importanți ai alegerilor din 27 septembrie, devenind, astfel, „cel mai greu proces electoral din 1989 până acum”. „Electoratul PSD-ist, fiind mai în vârstă, nu știu dacă vor avea răbdare sau putere fizică să stea la cozi cu măștile și dacă este atât de determinat ca și cel al lui Nicușor”, spune Florian Bichir.

" "
" "

„Numele câștigătorului va depinde de prezența electoratului la vot, pentru că electoratul PSD-ist este mai în vârstă și, dacă îi sperie ăștia cu Covid, nu vine nimeni. Oricum scorurile sunt cam la egalitate, eu cred că totul depinde de prezența la vot. Deci cei mai în vârstă probabil nu știu dacă vor avea răbdare sau putere fizică să stea la cozi cu măștile astea. Va fi cel mai greu proces electoral din 1989 până acum, mult îngreunat de purtarea măștii, de distanțare socială și nu știu dacă electoratul PSD-ist este atât de determinat ca și cel al lui Nicușor”, afirmă Florian Bichir.

Publicistul explică de ce prezența la vot va fi decisivă în stabilirea câștigătorului, pentru că, deși unele sondaje o arată câștigătoare pe Firea, iar celelalte pe Nicușor Dan, marja merge până în 3%, diferența fiind aproape nesemnificativă.

„Aici cred că se duce bătălia, dincolo de toate sondajele care îi dau aproape la egalitate, oricât s-ar lăuda fiecare. Și mai e marea necunoscută, Traian Băsescu, care are un 12% consolidat cert și poate lua din cei 19% declarați în absolut toate sondajele ca fiind nehotărâți.

Ăsta este punctul meu de vedere și am vorbit cu destui sociologi. Deci de data asta prezența va conta foarte mult. PSD-ul are mașinărie în urmă care nu va funcționa de data asta, nu mai pot veni să ia bătrânii din bloc, pe celule de partid, cum sunt ei foarte bine organizați. Iar din partea cealaltă, ce să zic, voluntarismul ăsta USR-ist. Astea sunt necunoscute pentru că amândoi sunt la egalitate. Oricât ar avea sondajele diferențe, ați văzut că marja merge până în 3% ”, susține publicistul.

Mai mult, Florian Bichir spune că „nu observă determinare la PSD, cu excepția echipei Firea, în comparație cu echipa lui Nicușor Dan, unde se vede mai multă voință”.

„Sunt mai mulți factori. Dacă se anunță încă un val de Covid în perioada asta, pensionarii, care sunt foarte corecți, se vor duce la vot, dar nu știu cât de determinați sunt ei să o voteze pe doamna Firea pentru excursii în Grecia, pentru ochelari sau mai știu eu ce.

Nu văd determinare la PSD, cu excepția echipei Firea, partidele nu vor mișca, vă zic cinstit, din observații, ca un om cu 30 de ani de experiență. În partea cealaltă, parcă văd mai multă voință. Cum spun fotbaliștii, parcă își doresc mai mult victoria. Deocamdată sunt la egalitate, în ziua respectivă se va vedea cine reușește să-și mobilizeze electoratul”, a conchis Florian Bichir.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *