Skip to content
Europa

Pandora Papers: Deputații europeni critică guvernele UE, după ce mai mulți lideri au fost acuzați de evaziune fiscală

pixabay.com

Deputații europeni și-au exprimat în unanimitate indignarea față de dezvăluirile anchetei „Pandora Papers” și au criticat răspunsul „extrem de inadecvat” al guvernelor timp de mai bine de un deceniu, potrivit comunicatului oficial.

Vorbind în timpul unei dezbateri în plenul Parlamentului European cu reprezentanți ai Consiliului și ai Comisiei Europene la doar câteva zile după publicarea informațiilor cu privire la evaziunea fiscală, deputații europeni au denunțat guvernele Uniunii Europene pentru că permit ca taxele să fie evitate în masă din cauza „incapacității lor de a reforma în mod corespunzător legile fiscale învechite”.

Deși câțiva vorbitori au făcut referire la progresele înregistrate în îmbunătățirea legislației UE, ei s-au alăturat celorlalți eurodeputați, acuzând guvernele statelor membre și Comisia că fac prea puțin pentru a elimina lacunele cunoscute de mult timp.

În special, deputații europeni au subliniat ironia faptului că miniștrii de finanțe au ales să elimine țări de pe „lista neagră a „paradisurilor fiscale”, în aceeași săptămână în care au ieșit la iveală documentele „Pandora Papers”. În opinia lor, acest lucru a demonstrat cât de nepotrivită este această listă și cât de urgent trebuie actualizat procesul de întocmire a acesteia.

În concluziile aprobate marți, Consiliul UE a decis să elimine Anguilla, Dominica și Seychelles de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Toate trei fuseseră anterior incluse pe listă deoarece nu îndeplineau criteriile de transparență fiscală ale Uniunii Europene.

Mai mult, deputații europeni  au transmis că trebuie încheiat de urgență un acord internațional privind impozitarea întreprinderilor, ce trebuie transpus rapid în legislația Uniunii Europene.

În cele din urmă, mulți eurodeputații au subliniat conflictul de interese cu care se confruntă politicienii la nivel înalt menționați în documentele „Pandora Papers”, precum miniștrii sau șefii de stat ai UE, care fac parte și din forurile menite să combată evaziunea fiscală.

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *