Skip to content
Politică

Panica deficitului. Daniel Zamfir arată cum a ratat PSD o șansă istorică EXCLUSIV

palo.ro

Senatorul PNL Daniel Zamfir (președintele Comisiei economice din camera parlamentară superioară) a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum a ratat PSD o șansă istorică în raport cu Uniunea Europeană în ceea ce privește deficitul bugetar.

CITIȚI ȘI: Deficitul bugetar dezumflă vitejia guvernării Dragnea-Tudose. CIFRELE Eurostat

" "

Amintim că datele publicate marți de Eurostat (oficiul de statistică al UE) plasează România pe primul loc în comunitatea europeană în materie de deficit bugetar pe trimestrul al doilea, cu 4,1%, față de 3,6% (cifre revizuite) în T1 2017.

În acest context, senatorul Daniel Zamfir a și-a exprimat miercuri pentru PSnews.ro scepticismul că guvernarea Mihai Tudose va putea respecta până la finele acestui an ținta de 3% deficit convenită cu autoritățile de la Bruxelles.

„Sub nicio formă nu văd cum vom ajunge noi să ne încadrăm în deficitul pe care l-a angajat guvernul Tudose. Dacă nu mă-nșel, era la 2,98%. Ăsta este rezultatul politicilor economice și fiscale haotice pe care le-a început Grindeanu și le continuă Tudose!” a tunat Zamfir.

Parlamentarul liberal a apreciat că această situație este de natură să atragă României sancțiuni din partea Uniunii Europene. Cea mai importantă parte a celor spuse de Zamfir s-a referit la o șansă istorică ratată de guvernarea PSD instalată în ianuarie: negocierea cu UE a depășirii țintei de deficit cu condiția ca surplusul de cheltuieli să fie direcționat către investiții.

„Sigur că pot veni și sancțiuni. Mie mi-e greu să cred că Uniunea Europeană va admite să depășim acest deficit, mai ales că deficitul îl depășești cu bani ducându-se în salarii. Despre asta e vorba! Eu cred că, dacă ai fi negociat cu Bruxelles-ul pentru investiții în infrastructură, poate că ai fi avut o ușă deschisă la mărirea deficitului. Pentru că sunt și alte țări din Europa care au ieșit din limita de deficit. Or, e practic imposibil să ți se accepte o creștere a deficitului, când tu banii ăștia i-ai băgat în salarii. Uitați-vă că până acum ne lăudam că avem cea mai mare creștere din Europa! Și acum avem cel mai mare deficit. Deci toată creșterea asta economică este bazată pe consum. Tu ce ai făcut? Ai luat banii și i-ai păpat! Ăsta este, din păcate, efectul negativ al politicilor haotice (în primul rând) de creștere necontrolată a salariilor. De-asta ai ajuns unde ai ajuns!” a subliniat PNL-istul.

Întrebat dacă se așteaptă ca lucrurile să se redreseze până pe 31 decembrie, Daniel Zamfir a răspuns negativ, criticându-l pe premierul Mihai Tudose că îl trimite la înaintare pe ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, pentru ca acesta să deconteze greșelile guvernamentale.

„Nu (nu se așteaptă – n.r.). Uitați-vă la bâlbâielile lor! Acuma l-au scos țap ispășitor pe Mișa. Nu că Mișa ar fi vreun tip foarte inspirat la declarații. Săracul a început cu stângul de când a intrat în mandat (dacă vă aduceți aminte: cu declarația nefericită despre Pilonul II de pensii). A urmat restul bâlbâielilor. Să vină Tudose și să arunce toată vina pe Mișa (el apărând în fața oamenilor ca băiatul bun, care vrea să facă treabă, dar nu poate de Mișa), asta nu o crede nimeni! Este răspunderea totală a lui Mihai Tudose! a încheiat Zamfir.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *