Skip to content
Politică

Panică în Afganistan: teroriștii au deschis focul, rănind un militar român

WideOpenSpaces.com
" "

A fost panică sâmbătă dimineață pe frontul din Afganistan: teroriștii au deschis focul, rănind un militar român.

Informația a fost anunțată chiar de către Ministerul Apărării Naționale de la București, într-un comunicat trimis PSnews.ro.

" "
" "

O echipă de militari români care executa sâmbătă misiuni de patrulă de transport și escortă a unei echipe a coaliției de instruire a forţelor de securitate afgană  (SFAAT- Security Force Advisory and Assistance Team) în Camp JRAC (Join Regional Afghan Center-Centrul Regional de Instruire a Militarilor Afgani), de lângă Kandahar, a fost nevoită să răspundă cu foc, în jurul  orei 9:35 (ora României), la atacul unor insurgenţi deghizați în polițiști afgani.

În urma schimbului de focuri, un insurgent a fost omorât, altul a fost rănit, iar un militar român a fost rănit uşor la antebraț, precizează MApN.

Militarului român i s-au acordat primele îngrijiri medicale la locul incidentului, ulterior fiind transportat la cea mai apropiată unitate spitalicească. Starea luptătorului este bună, iar rana nu i-a pus viaţa în pericol. El s-a întors la subunitate, alături de colegii săi.

Militarii români fac parte din Batalionul de Infanterie şi Protecţie a Forţei din Iaşi, denumiţi şi Lupii Negri, fiind desfăşuraţi în teatrul de operațiuni din Afganistan începând cu luna februarie.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support Mission din Afganistan cu 626 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Ministerul Apărării avertizează că situaţia de securitate pe frontul din Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul țării central-asiatice.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

„România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan în cadrul misiunii NATO, RSM. Efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud”, menționează MApN.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *