Skip to content
Economie Societate

Panouri fotovoltaice 2019. Ce preţ are o instalaţie pentru o casă obişnuită şi cât economisim la factură

Panourile fotovoltaice sunt la mare căutare în acest an, mai ales după ce Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat Programul Casa Verde – Fotovoltaice, prin care românii pot primi 20.000 de lei de la stat. Puţini ştiu însă care este preţul unui astfel de sistem şi cu cât scad costurile cu energia electrică sau în câţi ani poate fi amortizată investiţia, informează adevarul.ro.

Consumul de energie al clădirilor de locuinţe reprezintă 40% din consumul total de energie înregistrat în ţările din Uniunea Europeană, în timp ce necesarul energetic pentru acest consum este realizat preponderent din combustibili poluanţi. În contextul preocupărilor privind reducerea poluării şi a diminuării dependenţei de furnizorii de energie electrică, tot mai multe persoane fizice caută alternative, arătându-se interesate de sistemele fotovoltaice.

Există un beneficiu principal urmărit de toată lumea, acela de a scădea costurile aferente energiei utilizate pentru nevoile locuinţelor şi un beneficiu intrinsec, de a scădea amprenta acestui consum energetic asupra mediului înconjurător,” consideră Dan Tudose, manager şi acţionar majoritar E-acumulatori.ro.

Practic, pentru un utilizator casnic, costul de instalare a unui sistem fotovoltaic format din zece panouri fotovoltaice care produc 3kWh de energie electrică este estimat la preţuri cuprinse între 3.250 şi 5.000 euro. Acest sistem acoperă 70-80 % din energia necesară consumului unei case iar investiţia este amortizată în 5-6 ani.

Un sistem de acest gen generează o producţie medie de aprox 4,3MWh/an. La un cost al energiei electrice de 0,55 lei/kwh la care se adaugă TVA, un sistem de 3kwp se amortizează în 5-6 ani, cu câteva recomandări. Astfel este mai bine să se folosească energia la momentul producerii şi să programăm electrocasnicele şi vehiculele electrice să fie încărcate în timpul zilei sau la un tarif diferenţiat”, a adăugat Tudose.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *