Skip to content
Internațional

Papa Francisc a cerut, în mesajul său „Ubi et Orbi”, pace în Ucraina: Să ne lăsăm cuceriţi de pacea lui Hristos!

vaticannews.va

Papa Francisc, marcând un „Paşte de război”, a cerut duminică liderilor să asculte pledoaria poporului pentru pace în Ucraina şi a criticat implicit Rusia pentru că a târât ţara într-un conflict „crud şi lipsit de sens”.

Adresându-se în faţa a aproximativ 50.000 de oameni din Piaţa Sf. Petru, Suveranul pontif a spus în mesajul său, rostit de două ori pe an, „Urbi et Orbi” (Către cetate şi lume), că Ucraina a fost „încercată de violenţa şi distrugerea războiului crud şi lipsit de sens în care a fost târâtă”, informează Reuters.

După ce a săvârşit Liturghia, papa s-a referit la „neîncrederea” pe care o trăim cu acest „Paşte de război”. Suveranul pontif a deplâns că deşi după pandemie a venit timpul să ieşim împreună, mână în mână şi, totuşi, „demonstrăm că încă mai avem spiritul lui Cain în noi, care îl priveşte pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival şi gândiţi-vă cum să o eliminaţi”.

Potrivit sursei citate de News.ro, Papa a mai cerut „ca liderii naţiunilor să asculte strigătul poporului pentru pace” şi „să asculte acea întrebare tulburătoare pe care oamenii de ştiinţă şi-au pus-o acum aproape şaizeci de ani: vom pune capăt rasei umane sau ar trebui ca umanitatea să renunţe la război?’, după cum se citeşte în manifestul Russell-Einsten din 9 iulie 1955, prin care cei doi oameni de ştiinţă cereau dezarmarea, având în vedere pericolul nuclear rezultat din Războiul Rece.

Papa a menţionat şi „numeroasele victime ucrainene, milioanele de refugiaţi strămutaţi, familiile dezbinate, bătrânii care au rămas singuri, vieţile distruse şi oraşele devastate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *