Skip to content
Politică

Papa Francisc, discurs emoţionant la Vatican: Europa trebuie să recupereze acel spirit al solidarităţii

tulatv.com

Papa Francisc a lansat un apel la unitate europeană,  iar în discursul rostit în Palatul Apostolic de la Vatican, în prezenţa şefilor de state şi de guvern ai statelor Uniunii Europene, Suveranul Pontif a făcut referire la eforturile care s-au depus pentru constituirea comunităţii europene. Papa atrage atenţia asupra faptului că UE nu trebuie să reprezinte doar idealuri economice, ci mai degrabă valori morale, relatează site-ul agenţiei ANSA, citat de zf.ro.

„Europa a depus mari eforturi pentru căderea zidurilor, iar astăzi s-a pierdut amintirea acelor eforturi”, a declarat Papa Francisc.

Şeful Bisericii Catolice a declarat la rândul său că: „S-a pierdut conştienţa dramelor familiilor separate, a sărăciei şi mizeriei provocate de diviziuni, a fost uitată bariera artificială care diviza continentul de la Marea Baltică la Marea Adriatică.”

Suveranul Pontif a mai evidenţiat că în aceste momente dificile  este nevoie de existenţa unei Europe unite, „Într-o lume care a cunoscut bine drama zidurilor şi diviziunilor, este foarte clară importanţa eforturilor pentru o Europă unită şi deschisă.”

Cu ocazia sărbătorrii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, tratat ce a dus la înfiinţarea CEE, Papa Francisc a mai adăugat că: „În golul memoriei care din păcate marchează perioada actuală, de multe ori se uită un alt succes rezultat din solidaritatea obţinută pe 25 martie 1957 (data semnării Tratatului de la Roma n.red.): cea mai îndelungată perioadă de pace din ultimele secole.”

Suveranul Pontif a insistat pe ideea de pace, care trebuie construită prin efortul fiecărui cetăţean: „Pacea se construieşte întotdeauna prin contribuţia liberă şi conştientă a fiecăruia. Pentru mulţi, în prezent, pacea a devenit un bun existent de la sine, astfel că unii ar putea să nu o considere neapărat indispensabilă. Însă, dimpotrivă, pacea este un lucru preţios şi esenţial, întrucât fără ea nu se poate construi niciun viitor pentru nimeni, astfel că se poate trăi doar de la o zi la alta.”

Papa Francisc a  subliniat pe parcursul discursului că Europa are nevoie şi de solidaritate,„Europa trebuie să recupereze acel spirit al solidarităţii, primul element al vitalităţii europene; acest lucru este necesar astăzi mai mult ca niciodată, în contextul tendinţelor de genul tentaţiei de reducere a idelurilor fondatoare la necesităţi de ordin productiv, economic şi financiar. Uniunea Europeană nu trebuie să însemne doar parametri economici, ci şi valori, bogăţie, diversitate, modele morale, idei.”

Astfel, Suveranul Pontif s-a întâlnit vineri seară, la Vatican, cu liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia summitului informal dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene, relatează postul Rai News.

La reuniune participă toţi şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE,  însă cu excepţia Marii Britanii. Alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar după discursuri, Papa Francisc şi liderii europeni vor vizita Capela Sixtină, pentru a face fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *