Skip to content
Societate

Papa Francisc, discurs spectaculos la Patriarhie: ‘Să nu cedăm seducției unei culturi a urii, a individualismului’

Papa Francisc a adresat un mesaj de unitate, vineri, după întrevederea privată avută cu Patriarhul Daniel, Suveranul Pontif îndemnând la ajutor și spunând că oamenii nu trebuie să cedeze „seducției unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului”.

Datorită lui Dunezeu, rădăcinile noastre sunt sănătoase, sunt sănătoase și puternice și, chiar dacă crescând au suferit deformări și încercări ale timpului, suntem chemați asemenea psalmistului, să ne amintim cu recunoștință de ceea ce Domnul a făcut în noi, să înălțăm Lui un imn de laudă, unii pentru ceilalți. Amintirea pașilor făcuți împreună ne încurajează să înaintăm spre viitor, având conștiința diferențelor, dar regăsind mulțumirea atmosferei de familie, reînsuflețind memoria comuniunii, care, ca o făclie, să lumineze pașii drumului nostru. Să mergem împreună în căutarea Domnului. Ne este exemplu ceea ce a făcut Domnul în ziua Paștelui pe când mergea împreună cu ucenicii pe drumul spre Emaus, ei discutau despre cele întâmplate, despre neliniștile lor, despre îndoielile lor, Domnul i-a ascultat cu răbdare și cu inima deschisă le-a vorbit ajutându-i să înțeleagă și să discearnă evenimentele„, a transmis Suveranul Pontif.

Sanctitatea Sa a vorbit și despre schimbările sociale și culturale rapide care au avut loc în ultimii ani în lume, îndemnând la unitate.

Și noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime vremuri, în care drumurile lumii au dus la schimbări sociale și culturale rapide. De dezvoltare tehnologică și de bunăstare economică au beneficiat mulți, dar cei mai mulți au rămas implacabil excluși în vreme ce globalizarea, care impune conformare, a contribuit la dezrădăcinarea valorilor popoarelor, slăbind etica și conviețuirea, poluate în anii recenți, de un copleșitor simțămând de teamă care, deseori, duce la atitudine de închidere și de ură. Avem nevoie să ne ajutăm, să nu cedăm seducției unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului, care, deși nu mai puțin materialistă, mai puțin ideologică precum în timpurile persecuției, este totuși mai convingătoare”, a mai spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a fost prezent, vineri, la Palatul Patriarhal din București, unde a avut o întâlnire privată de aproximativ 30 de minute cu Patriarhul Daniel și apoi o întrevedere cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *