Skip to content
Politică

Papa Francisc, în vizită pe Insula Lesbos

Papa Francisc se va afla, sâmbătă dimineață, într-o vizită oficială de câteva ore în insula elenă Lesbos, poartă de intrare a imigranților în Europa, pentru a transmite un mesaj de deschidere și de solidaritate, potrivit realitatea.net.

Avionul Suveranului Pontif este așteptat la ora 10.20 (07.20 GMT) la Mytilene, capitala insulei, unde va fi întâmpinat de premierul grec Alexis Tsipras.

La coborârea din avion, el se va întâlni de asemenea cu principalele sale două gazde ale zilei, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului care exercită un primat onorific în cadrul patriarhiilor ortodoxe, și Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei și al întregii Grecii.

Cele trei fețe bisericești se vor deplasa cu un microbuz la ‘hotspot’-ul Moria, o tabără de primire din mijlocul dealurilor plantate cu măslini, în care se află închiși circa 3.000 de imigranți în condiții extrem de dificile, potrivit organizațiilor umanitare. Ajunși la Lesbos după intrarea în vigoare, la 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeană și Ankara, imigranții ar urma să fie trimiși înapoi în Turcia, cu excepția situației ipotetice în care ar fi acceptată cererea lor de azil în Grecia.

Anul trecut, peste jumătate de milion de imigranți au trecut prin Lesbos, iar în acest an în insulă au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.

În tabără, cei trei responsabili religioși se vor întâlni cu zeci de minori, majoritatea neînsoțiți, în prezent închiși, apoi se vor deplasa într-un cort pentru a se întâlni cu circa 250 de imigranți reprezentativi pentru diferite situații.

După discursuri scurte, cei trei oficiali religioși se vor deplasa într-un container special amenajat, una din multele carcase metalice care constituie principalele spații de cazare din tabără, pentru a lua masa cu opt imigranți și trei traducători, scrie agerpres.ro.

 

După câteva scurte discuții pe aeroport, Papa va pleca înapoi spre Roma la ora 15.15 (12.15 GMT).

„Este vorba de o vizită strict umanitară și ecumenică, nu politică„, a subliniat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *