Papa Francisc pleacă în cea mai lungă și îndepărtată călătorie din pontificatul său. Ce țări va vizita suveranul

Sursa foto: Facebook/ Juan Carlos Cambas

Papa Francisc porneşte astăzi în cea mai lungă călătorie a pontificatului său. Până pe 13 septembrie, Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, va vizita patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania. Prima oprire este în capitala Indoneziei unde Papa va sta până vineri. Iar provocările nu sunt de neglijat – va trebui să facă faţă unui drum de 32.000 de kilometri cu avionul, 15 discursuri, liturghii şi un decalaj de fus orar de până la opt ore. În ultimul an, Suveranul a a avut mai multe probleme de sănătate.  

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, pleacă, luni, într-un turneu de 12 zile în patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania, o regiune în care Biserica Catolică se extinde rapid. În cea mai lungă şi mai îndepărtată călătorie a pontificatului său, Francisc este aşteptat la Jakarta, capitala Indoneziei (3-6 septembrie), înainte de a călători în Papua Noua Guinee (6-9), Timorul de Est (9-11) şi Singapore (11-13).

Papa argentinian va trebui să facă faţă unui program dens: un zbor de 32 000 km, aproximativ cincisprezece discursuri, mulţimi uriaşe şi până la opt ore decalaj orar. Programată iniţial pentru 2020, dar amânată din cauza pandemiei Covid-19, această călătorie va fi un test pentru Jorge Bergoglio, care nu a mai călătorit de aproape un an.

Francisc, care foloseşte un scaun cu rotile sau un baston pentru a se deplasa, a avut recent o serie de probleme de sănătate, inclusiv o operaţie abdominală majoră în 2023 şi o gripă care l-a forţat să anuleze o călătorie în Dubai iarna trecută. Cu toate acestea, el a părut în formă în ultimele săptămâni. Dispoziţiile medicale sunt aceleaşi ca de obicei, a declarat pentru AFP o sursă de la Vatican.

În Jakarta, capitala celei mai mari ţări musulmane din lume, dialogul musulman-creştin va fi o temă majoră, cu o întâlnire interconfesională la 5 septembrie la moscheea Istiklal, cea mai mare din Asia de Sud-Est, la care vor participa reprezentanţi ai celor şase religii oficiale. Papa va semna o declaraţie comună cu Marele Imam, Nasaruddin Umar.

Francisc, al treilea papă care vizitează arhipelagul de 17.500 de insule după Paul al VI-lea şi Ioan Paul al II-lea, se va întâlni şi cu preşedintele Joko Widodo şi va prezida o slujbă uriaşă pe un stadion. În Papua Noua Guinee, o ţară din Oceania marcată de revolte mortale la începutul anului, Francisc se va întâlni cu copii ai străzii şi va efectua o vizită de o zi la Vanimo, în nord-vestul îndepărtat. Acolo, Francisc ar putea să îşi reînnoiască apelurile pentru apărarea mediului, într-o ţară afectată de despăduriri şi de catastrofe naturale.

El se va deplasa apoi în Timorul de Est, în extremitatea estică a arhipelagului indonezian. În această ţară săracă de 1,3 milioane de locuitori, una dintre cele mai catolice din lume (97% din populaţie), el ar putea ridica problema sensibilă a violenţei sexuale în Biserică.

Ţara, care aşteaptă cu entuziasm această vizită, este încă marcată de afacerea Belo, după numele unui fost episcop laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1996 pentru activitatea sa în favoarea independenţei, acuzat de violenţe sexuale asupra minorilor timp de aproximativ douăzeci de ani şi sancţionat de Vatican în 2020.

La 38 de ani după Ioan Paul al II-lea, Francisc îşi va încheia călătoria cu un popas de 48 de ore în Singapore, un oraş-stat cosmopolit în care doar 8% din populaţie este catolică.

În ciuda sănătăţii sale tot mai fragile, iezuitul argentinian a dorit să îşi onoreze invitaţia adresată acestor ţări, reprezentative pentru ceea ce el numeşte „periferii”, punând accentul pe evanghelizare şi pe activitatea misionară a Bisericii.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: