Skip to content
Internațional

Papa Francisc și Angela Merkel, în topul încrederii în politicieni, dar criza de leadership se accentuează

bn24.ro

Scade încrederea în politicienii de top din lume, dar în Europa mai există speranţe. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de Gallup în 50 de ţări.

Se pare că Merkel şi Papa Francisc continuă că conducă în topul simpatiilor, potrivit unui articol semnat de Adelheid Feilcke pentru Deutsche Welle. Kancio Stoicev, preşedintele Institutului pentru Sondarea Opiniei Publice şi a Pieţei Gallup International, explică rezultatele studiului, citate de g4media.ro.

DW: Care sunt preferinţele electoratului de pe mapamond, aşa cum reies din cel mai nou sondaj Gallup pe tema politicienilor de top? 

Kancio Stoicev: Dacă analizăm ratingul liderilor globali, atunci cea mai importantă tendinţă este că aceste ratinguri scad aproape fără excepţie. Înregistrăm, aşadar, o criză de leadership, care se accentuează. Ceea ce este periculos, pentru că am analizat 12 personalităţi în funcţii de conducere, iar aceşti politicieni reprezintă peste patru miliarde de oameni, adică mai bine de jumătate din populaţia globului. Altfel spus, asistăm la o criză politică în privinţa politicienilor de top. Dacă ne confruntăm cu o criză la nivelul celor care conduc peste jumătate din populaţia de pe mapamond, atunci avem o problemă serioasă.

În topul preferinţelor, pe primele locuri se situează Papa Francisc şi cancelara germană, care se bucură de cele mai bune aprecieri. Cum să interpretăm aceste rezultate?

A fost un mesaj clar al oamenilor din toată lumea: ei preferă o atitudine reflexivă şi moderată, precum şi acţiuni responsabile. Papa este perceput mai degrabă ca o valoare de referinţă, nu ca un politician. El este un lider spiritual. În cazul cancelarei Merkel, ea a pierdut cinci procente faţă de acum trei ani. Dar, la nivel mondial, ea se bucură pe mai departe de cele mai multe aprecieri şi rămâne cea mai larg acceptată personalitate cu funcţie de conducere. Ceea ce indică în mod clar atitudinea preferată de oamenii de rând, intervievaţi pentru acest sondaj.

Calificative slabe primesc conducătorii marilor puteri mondiale. Cum să interpretăm aceste rezultate?

Unii lideri politici au pierdut considerabil la capitole precum încredere şi imagine, precum este cazul premierului din India Modi. Dar şi preşedintele rus Putin şi alţi politicieni de top au pierdut teren. Preşedintele SUA, Donald Trump, rămâne cu acelaşi nivel negativ al ratingului ca şi în urmă cu trei ani. Potrivit măsurătorilor noastre, el se menţine pe ultima poziţie în clasamentul celor 12 lideri globali. În această perioadă observăm două tendinţe: una bazată pe principiul „Me-first”, care sprijină naţionalismul etc. şi o tendinţă care deserveşte varianta „We-are-the-world”. Adică: rămânem uniţi. Dacă lumea va fi dominată de o superputere, atunci va urma imediat globalizarea, în paralel cu creşterea interdependenţei. Metaforic vorbind, dacă într-un oraş există doar un singur poliţist, atunci raportul de putere nu se modifică. Dar nu mai avem astfel de situaţii. În lume există cel puţin patru superputeri: SUA, Rusia, Europa şi China. În această situaţie, procesul de globalizare nu doar că a încetinit, dar a început un nou proces, cel de regionalizare. Regionalizare nu doar în sens geografic, ci şi politic şi cultural.

Nu este paradoxal că Europa se clatină, dar politicienii europeni de top de bucură de cea mai mare încredere la nivel mondial?

Ca întotdeauna şi aici există două feţe ale medaliei: Europa este considerată de departe cea mai mare putere stabilizatoare. Pe de altă parte, Europa se confruntă cu o serie de probleme, de exemplu cu de abia terminatul Brexit. Europa este probabil ultima mare speranţă a omenirii în aceste zile, pentru că al ei „Soft Power” poate duce la o dezvoltare raţională, responsabilă şi paşnică. Problema este că această „Soft Power” s-ar putea să nu mai fie de ajuns.

Din analizele dumnevoastră pe termen lung, care sunt marile tendinţe în privinţa păcii şi a libertăţii?

Pe termen lung, tendinţele sunt pozitive. Gallup realizează aceste sondaje de 73 de ani. În urmă cu 73 de ani, în capul oamenilor războiul făcea parte din cotidian. Astăzi, pacea este norma acceptată. Ştim că evoluţia nu a fost mereu la ordinea zilei. Lumea se schimbă. Dar, din păcate, nu doar că se schimbă, ci se confruntă şi cu noi provocări. Şi dacă observăm în aceste zile imaginea politică globală, constatăm cum sporesc confruntările. În conştiinţa oamenilor domină o teamă majoră faţă de un eventual eşec al acestei noi ordini mondiale.

În acest context este important să constatăm că, la nivel mondial, creşte speranţa că Europa va juca un rol mai important în politica mondială. Iar mesajul clar este că politicienii europeni ar face bine nu doar să înţeleagă, ci să şi încerce cât de repede posibil să renunţe la luptele interne şi să se reorienteze către temele globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *