Skip to content
Politică

Parada din Pitești, sub lupa psihiatrului. Gabriel Diaconu: Simți că trăiești într-un mogulat! EXCLUSIV

sursata.ro

Psihiatrul Gabriel Diaconu a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit tăios despre un eveniment ce a inflamat o parte a presei săptămâna trecută: parada de copii de la Simfonia Lalelelor din Pitești, în urma căreia premierul Viorica Dăncilă a fost criticată pentru că a asistat la exploatarea unor copii, unii dintre ei chiar preșcolari.

Încă de la început, medicul Gabriel Diaconu a ținut să-i pună la zid pe adulții care au dat dovadă de „servilism” și care au creat impresia unui „colaps al timpului” către epoci apuse.

„Dumnezeule! Noul Experiment Pitești! Problema mea nu este cu copiii. Problema mea este cu servilismul adulților și cu colapsul timpului către un anume gen de pâine și sare medievale, dar adaptate la secolul XXI. Aceasta pare mai degrabă o pastișă culturală; nici măcar nu e vorba de kitsch – este de fapt o încropeală. De fapt și de drept, oamenii și-au pierdut exercițiul cultural de a întâmpina oaspeți. Și atunci, este o mare mizerie (peste tot – nu numai în județul Argeș).

Piteștiul și-a făcut un nume nu de ieri-de azi, ci de peste 20 de ani, pentru că acolo se organizează an de an Simfonia Lalelelor. Evenimentul cultural este foarte simpatic, este foarte fain că au făcut asta pentru oraș, dar cumva inclusiv brandul ăsta cultural s-a tocit și atunci – pentru că interesul oamenilor a scăzut să prezerveze genul ăsta de entitate culturală laică și pentru că s-au însăilat din ce în ce mai mulți doritori care n-au făcut niciodată școală, dar care au aspirații să devină relevanți politic – s-a ajuns la porcăria asta. Și porcăria constă în faptul că se practică un servilism de talcioc, în care cineva este dispus să-ți lustruiască papucii, ca să-i cumperi rabla.

Obediența asta față de autoritatea centrală se întâmplă din ce în ce mai mult în diverse zone ale patriei, iar asta ascunde un adevăr mai crunt, mai pervers: oamenii știu că, dacă apelează la unealta corectă (depun un proiect, stabilesc o întâlnire de lobby), n-o să aibă succes. Aparent, în ultimii cel puțin zece ani, e nevoie de această atitudine de tip pașalâc: trebuie să plătești tribut, peșcheș… De-asta zic că e un colaps al timpului. În anumite momente, nu simți că trăiești într-o țară europeană, ci într-un mogulat: undeva în India, când apărea mogulul pe un elefant, ieșeau de prin zonele cât se poate de paupere, ieșeau copiii zdrențăroși și bucătarii satului, și organizau o masă pentru marele oaspete. Adică e distanța asta foarte mare între autoritatea centrală și sărăcia zonală. Ce să poată arăta oamenii ăștia, la nivelul culturii lor? Nici măcar nu pot s-arate școlile, că nu sunt foarte demne! Pot să arate niște copii îmbrăcați în niște costumașe de căpătat și care defilează ca la armată, pentru că – vezi, Doamne – sunt viitorul țării. Sunt niște teme foarte rudimentare.

Cred că oamenii sunt atât de stârniți în momentul de față vizavi de acest tip de manifestație, pentru că evident că o pun în cârca comunismului. Dar nici măcar nu este în cârca comunismului, ci în cârca caricaturii din vremea comunismului. De fapt și de drept, ceea ce se întâmpla în anii ’70 și ’80, după vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord (cu Kim Ir-Sen), era o încercare cât se poate de inautentică de a altoi o chestie care n-avea nicio noimă în peisajul cultural românesc și la care românii nu au achiesat nici atunci și nu achiesează nici acum”, a detaliat Diaconu.

În continuare, medicul a denunțat dubla măsură a autorităților, care, după ce și-au exprimat nemulțumirea cu privire la folosirea copiilor la evenimente politice, în contextul  protestelor din ianuarie-februarie 2017, acum aceleași autorități i-au adus pe cei mici tot la o manifestație cu caracter politic.

Mi-aduc aminte că, la protestele din ianuarie-februarie 2017 (de după Ordonanța 13), autoritățile și-au exprimat nemulțumirea că erau copii la manifestații și au adus aminte că în Legea adunărilor publice există o anume prevedere care spune că n-ar trebui să fie folosiți copiii pentru propagandă, adunări publice și așa mai departe. Mie mi se pare că ceea ce s-a întâmplat la Pitești este o formă de inconsecvență în opinii. Adică avem o obiecție în momentul în care copiii sunt aduși la manifestații critice împotriva autorităților, dar n-avem o obiecție în momentul în care copiii sunt băgați la înaintare pentru lauda autorităților. Ceea ce înseamnă că legea este interpretată după cum bate vântul, nu după litera și spiritul ei.

În anii ’90, când am făcut eu liceul, organizam spectacole pentru invitați care veneau din Occident, pentru că făceam prozelitism pentru răspândirea limbii engleze în România, țară care ieșea dintr-o perioadă de rusofilie și francofilie manifeste. La niciunul din spectacolele ăstea, nu am fost vreodată coerciționați, dar am fost folosiți. L-aș lăsa pe fiu-meu să participe la un spectacol care să aibă drept speță promovarea culturii? Fără doar și poate! Dar ăștia și-au folosit copiii ca să promoveze Simfonia Lalelelor? Asta e întrebarea! Pentru că s-ar putea la fel de bine ca scopul să nu fi fost acela de a ranforsa cultură, civilizație, progres (ca să cităm clasicii comuniști), ci să dea ocazia invitaților să pară mai degrabă un fel de părinți ai patriei.

Faptul că oamenii au venit și au jucat în piesa asta proastă cu «părinții patriei» ne spune de fapt cât de cangrenat și de mizerabil e conceptul ăsta, în spatele aparențelor! De fapt, toți sunt îngrețoșați. Nu a existat acolo vreun om entuziasmat, dedicat; au fost pur și simplu niște oameni care s-au gândit fix ca la târgul de mașini: «Cu ce fel de ceară să dăm noi mașina asta, ca să strălucească mai bine în soare și să mai punem 100 de euro la preț?» a încheiat Gabriel Diaconu.

1 comentariu la “Parada din Pitești, sub lupa psihiatrului. Gabriel Diaconu: Simți că trăiești într-un mogulat! EXCLUSIV

  1. „Mie mi se pare că ceea ce s-a întâmplat la Pitești este o formă de inconsecvență în opinii.”

    In primul rand, un mare lider pedesere delcara, cu maa multi ani in urma: „numai boul este consecvent!”

    Apoi, atitudinea autoritatilor se refera la situatii profund diferite: aducerea copiilor la manifestatii de PROTEST este profund gresita, a fost ceva de RAU. Deci este perfect firesc ca Protectia Copilului sa le arda amenzi zdravene inconstientilor!
    Dar la Pitesti a fost o manifestare de BUCURIE, de adulare fata de Putere, ceva de genul „Omagiu COnducatorului Iubit”, asa ca nu-i niciun pacat ca o fetita, de exemplu, a fost pusa sa stea in cap PE CIMENT!
    Acolo a fost DE BINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *