Skip to content
Politică

Paradox pe piața financiară. Băncile comerciale profită de comportamentul populației EXCLUSIV

espreso.es

Asociația profesioniștilor în investiții din România a anunțat săptămâna aceasta că anticipează în continuare dobânzi real negative la depozite, având în vedere rata anticipată a inflației, coroborată cu rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni și cu randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani.

Cu toate acestea, se intâmplă un paradox: deși dobânzile și randamentele la tot felul de plasamente au scăzut în ultimul an, oamenii au încercat să compenseze prin sume tot mai mari economisite. ”Este un lucru curios, dar randamentele negative nu au în momentul de față un impact negativ în tendința de economisire”, a declarat pentru PSNews analistul financiar Aurelian Dochia.

Este interesant că, deși dobânzile au fost mici și în unele cazuri chiar real-negative, populația a continuat să economisească și au crescut în general depozitele la bănci. Lucrul acesta face ca băncile să aibă în momentul de față un raport între depozite și credite foarte favorabil, au deci suficiente resurse din care să finanțeze cererea de credit”, a mai spus Dochia.

Băncile comerciale profită, în momentul de față, de ecartul mare între dobânzile la depozite și cele la credite. Și atâta vreme cât populația continuă să economisească și să pună banii în depozite la bănci, nu există o presiune de a se schimba această situație.

Ceea ce se întâmplă și s-a întâmplat permanent după criza din 2008-2009 a fost că oamenii, văzând că au randamente din ce în ce mai mici la depozite, au încercat să compenseze scăderea dobânzilor prin creșterea sumelor economisite”, completează analistul financiar.

Acest lucru se poate schimba însă, dacă frica de inflație a populației se accentuează. Dăcă oamenii încep să gândească la faptul că nu e bine să ții bani deoparte, pentru că valoarea banilor o să scadă repede, atunci oamenii se vor îndrepta mai mult către consum și Banca Națională trebuie să ia măsuri, în sensul creșterii ratei dobânzilor la depozite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *