Paradox românesc: salariile celor cu puțină școală le-au depășit pe ale intelectualilor

Modernizare infrastructură
Sursă foto: INQUAM / George Calin

Lipsa forței de muncă în România este un obstacol în activitatea multor angajatori, iar penuria de angajaţi calificaţi limitează producţia şi furnizarea de servicii în mai multe sectoare ale economiei. Este un fapt punctat deseori de patronate și cunoscut de Ministerul Muncii. Situația nu este diferită nici în construcții.

La nivel mondial deficitul de forță de muncă în construcții determină guvernele să ia măsuri speciale. Canada, de exemplu, a pornit în 2019 un program pilot cu un număr de 500 de locuri de muncă în construcții, pentru imigranți, dublând apoi acest număr pentru anii următori.

În România, mulți se îndreaptă spre un loc în acest sector unde se muncește din greu, dar se câștigă totuși suficient. Paradoxul este că din cauza deficitului de forță de muncă, salariile celor cu puțină școală le-au depășit pe ale intelectualilor. Cel mai mare salariu îl iau fierarii, tâmplarii și dulgherii.

Este o muncă dificilă,  dar fierarii sunt răsplătiți pe măsură. Fără studii superioare, aceștia sunt plătiți la kilogramul de fier beton lucrat. Conform stirileprotv.ro, citate de Adevărul, pe șantier, un muncitor ajunge să primească între 7.000 și 9.000 de lei net, însă sumele cresc pentru cei care lucrează doar pentru fundația unei clădiri. Aici fierul beton este mai gros și efortul mai mare. La fel de bine plătiți sunt și dulgherii.

Tot în categoria celor mai bine plătiți muncitori se încadrează și zugravii sau cei care montează gresie și faianță. La final de lună se duc acasă cu cel puțin 7.000 de lei. Dacă mai lucrează și pe cont propriu, cum mulți procedează, ajung să câștige și mai mult.

Iar sursele guvernamentale ale Adevărul spun că salariul minim pentru cei din domeniul construcțiilor ar urma să crească de la 4.000 de lei la 4.500 de lei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL