Incendiul de la Ferma Dacilor a readus în discuție regulile de protecție la incendii. Există atât clădiri care au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, dar în egală măsură sunt și imobile care pot funcționa fără aceasta. Paradoxal este că cele mai vechi și, implicit, cele mai periculoase sunt cele despre care legea spune că nu trebuie să respecte normele. Mai exact, clădirile construite înainte de 1992, care nu și-au schimbat destinația, nu au nevoie de aviz ISU, însă clădirile construite după 1992 trebuie să obțină autorizația. Este și cazul școlilor din România. Dintr-un total de peste 25.000 de clădiri în care copiii învață, doar aproximativ 16% dintre acestea au autorizația de securitate la incendiu.
Ana-Cristina Micu, jurnalist Digi24: „Suntem în fața unui paradox când ne uităm la clădiri și autorizația ISU, pentru că vedem clădiri foarte vechi, de peste 100 de ani, care nu sunt autorizate ISU și clădiri foarte noi, care nu pot funcționa în lipsa autorizației. Luăm ca reper anul 1992, clădirile construite înainte de acest an care nu și-au schimbat destinația nu au nevoie de autorizație ISU, însă clădirile de după 1992 au nevoie.
Pentru a înțelege situația, să ne uităm la 2 tipuri de clădiri foarte importante – școli și spitale. Atât școlile cât și spitalele pot funcționa în mai multe corpuri de clădire. În cazul școlilor, vorbim de mai multe corpuri care aparțin de aceeași instituție, iar un spital care funcționează în regim pavilion poate avea mai multe corpuri pentru a-și desfășura activitatea.
Potrivit Raportului România Educată, doar 15%, aproape 16%, dintre clădirile școlare au autorizație de securitate la incendiu, dintr-un total de peste 25.000 de clădiri școlare unde copiii învață.
Nici la spitale lucrurile nu stau mai bine, circa 700 dintre clădirile în care românii sunt îngrijiți au o astfel de autorizație, dintr-un total de peste 1.300, potrivit rapoartelor IGSU. Doar 46% din cele 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătății au autorizație ISU.
Doar 46% din cele 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătății au autorizație ISU.
Aceste autorizații, deși sunt foarte importante, în acest moment împart clădirile în două categorii, în funcție de necesitatea obținerii avizului. Au nevoie de autorizație clădirile care au o suprafața de peste 200 mp și au o destinație publică – școli, spitale, centre comerciale sau lăcașuri de cult.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News