Paradoxul ipohondriei: Un nou studiu constată o speranţă de viaţă mai mică la cei care se tem să se îmbolnăvească

BUCURESTI - oameni - strazi
Sursa foto: Inquam / George Călin

Un amplu studiu suedez a scos la iveală un paradox în ceea ce priveşte persoanele diagnosticate cu o teamă excesivă de boli grave: acestea tind să moară mai devreme decât persoanele care nu sunt foarte vigilente cu privire la problemele de sănătate, relatează News.ro.

Hipocondria (ipohondria), numită acum tulburare de anxietate legată de boală, este o afecţiune rară, cu simptome care depăşesc îngrijorările obişnuite legate de sănătate. Persoanele cu această tulburare nu reuşesc să se debaraseze de temerea de a fi bolnavi, în ciuda unor examene fizice şi teste de laborator normale. Unii pot schimba doctorii în mod repetat. Alţii pot evita îngrijirea medicală.

„Mulţi dintre noi suntem uşor ipohondri. Dar există şi persoane aflate la cealaltă extremă a spectrului, care trăiesc într-o stare perpetuă de îngrijorare, suferinţă şi ruminaţie cu privire la faptul că au o boală gravă”, a declarat dr. Jonathan E. Alpert de la Centrul medical Montefiore, New York.

„Am fost norocoşi”

Studiul, publicat miercuri în revista JAMA Psychiatry, a abordat „o lacună evidentă în literatura de specialitate”, a declarat David Mataix-Cols, de la Institutul Karolinska din Suedia, care a condus cercetarea.

„Am fost norocoşi”, a spus el, deoarece sistemul suedez de clasificare a bolilor are un cod separat pentru ipohondrie, permiţând analiza datelor privind mii de persoane pe o perioadă de 24 de ani, 1997-2020.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: