Skip to content
Puterea Știrilor Video

”Paradoxul Nicușor”. Cum poate pierde candidatul PNL-USRPLUS, chiar dacă va câștiga Primăria: ”Va descoperi că nu poate controla adiministrația locală”

Inquam Photo / Octav Ganea

Invitat la ”Puterea Știrilor”filosoful și publicistul Andrei Cornea vorbește despre clasamentul final din data de 27 septembrie, fiind de părere că diferența mică în sondaje dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea este rezultatul candidaturii lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, susține publicistul, dacă Nicușor Dan va câștiga, va descoperi într-un timp foarte scurt ”că nu poate controla administrația locală și jocurile dintre partidele care îl susțin din afară ca un independent”.

„Avem trei poziții la București. Traian Băsescu, Nicușor Dan și Gabriela Firea. Important este cine ia cele mai multe voturi, pentru că știm că este un singur tur de scrutin. Chiar dacă este o diferență mică între Nicușor Dan și Gabriela Firea, eu sper ca diferența să mai crească sau măcar să se mențină și Nicușor Dan să câștige.

Sigur că ne dăm seama, tot din aceste sondaje, că probabil dacă Traian Băsescu n-ar fi candidat, diferența ar fi fost mai mare, considerabil dar nu știu cu cât. Dar este această speranță pentru a schimba totuși ceva sau a avea nădejdea că poți să schimbi ceva. În plus, votul acesta la București, știe toată lumea, are mare importanță simbolică pentru votul din iarnă, din 6 decembrie.

Sunt mai multe aspecte aici. O dată este pur și simplu efectul pe care o are o victorie a partidelor de dreapta, să zicem, nu mai putem să le mai zicem opoziție, nimeni nu mai știe acum cine-i opoziție cine-i la putere. Dacă ne uităm la Parlament e opoziție, dacă ne uităm la Guvern e altă opoziție, dar mă rog, câștigul din partea acestei coaliții, oricum ar fi ea, PNL-URSPLUS, a reprezentat un fel de anticipare a unei viitoare guvernări”, declară Andrei Cornea.

Firea își joacă viitorul politic pe 27 septembrie

Totodată, filosoful îi pune în balanță pe cei doi candidați (n.r.-Nicușor Dan și Gabriela Firea), discutând despre ce se va întâmpla cu fiecare în contextul obținerii mandatului, sau, din contra, al pierderii scaunului de primar.

Andrei Cornea afirmă că o înfrângere pentru Gabriela Firea ar însemna „ieșirea din politica de vârf”, în timp ce o victorie „ar propulsa-o în fruntea partidului, zilele lui Ciolacu ca președinte fiind numărate”. „Ea joacă marea carte politică și dacă va câștigă, se va și lăuda că a salvat partidul într-un moment greu”, spune filosoful.

„Pe de altă parte, pentru Gabriela Firea, o înfrângere înseamnă aproape sigur ieșirea din politica de vârf. În schimb, o victorie, ar propulsa-o în fruntea partidului, zilele lui Ciolacu ca președinte, cred eu, ar fi numărate pentru că nu s-ar mai putea compara el care nu a fost ales practic cu cineva care a primit voturile bucureștenilor.

Ea joacă marea carte politică și dacă va câștigă, se va și lăuda că a salvat partidul într-un moment greu, indiferent ce va fi de acum înainte, totuși partidul începe să se îndrepte, să meargă în sus, deci este o miză foarte mare”, afirmă Andrei Cornea.

Pe de altă parte, publicistul explică faptul că cei care vor pierde în cazul unui eșec a lui Nicușor Dan în ziua de vot vor fi partidele care l-au susținut de la început, „care vor intra în alegerile generale cu un anumit handicap din acest motiv”. Totodată, dacă Nicușor Dan câștigă, „el își va da seama după un timp că nu poate controla administrația locală și jocurile dintre partidele care îl susțin din afară ca un independent”.

„Nicușor Dan nu pierde mare lucru personal, pentru că nu are ce pierde. El nici nu e într-unul din aceste partide, va fi însă o pierdere pentru cele două partide, mai ales pentru liberali cred eu, pentru Orban care l-a susținut în mod direct și sigur vor intra în alegerile generale cu un anumit handicap din acest motiv.

Pe de altă parte, să analizăm și din latura cealaltă, dacă Nicușor Dan câștigă, atunci vor fi niște probleme foarte serioase pentru că el își va da seama după un timp, și scurt, că nu poate controla administrația locală și jocurile dintre partidele care îl susțin din afară ca un independent, adică jucând rolul lui Mugur Isărescu, dacă vă amintiți.

Știți povestea: un independent, un tehnocrat ca să spunem așa, are probleme cu partidele și atunci mă tem că va trebui să opteze pentru unul din aceste partide și partidul în care va fi normal să reintre va fi USR, care este partidul pe care el l-a format. Nu va fi greu să i se facă loc dacă este primarul general al Capitalei și va avea o influență mare și cred că vor fi acolo mulți, începând cu domnul Barna, care nu vor fi deloc fericiți”, a declarat publicistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *