Skip to content
Opinii & Analize

Paradoxul pandemiei în România: deși avem toate mijloacele necesare pentru a o combate, alegem să trăim cu ea

Pandemia de coronavirus care a lovit lumea la sfârșitul anului 2019, începutul anului 2020 este una dintre cele mai grave din istorie. Lucrul acesta este confirmat de numărul mare de decese la nivel mondial – 4,2 milioane din 197 de milioane de infectări.

Totuși, dintr-un anumit punct de vedere, această pandemie este diferită de altele din istorie, precum Gripa Spaniolă. Diferența fundamentală constă în capacitatea extraordinară a oamenilor de știință de a descoperi extrem de rapid un vaccin eficient, cu ajutorul progreselor făcute în medicină. Viteza cu care a fost descoperit vaccinul și eficiența acestuia reprezintă în sine un lucru cu adevărat remarcabil. Dar dacă știința ne-a oferit un vaccin eficient, politicile deficitare, lipsa educației sanitare la nivelul maselor și propensiunea acestora spre conspirații riscă să facă irelevantă această descoperire remarcabilă.  În ciuda faptului că există suficiente rezerve de vaccin anti-COVID, România rămâne codașa Europei la capitolul vaccinare. Datele arată că doar 24,9% din totalul populației adulte este până în acest moment complet vaccinată. Lucrul acesta face ca virusul să rămână printre noi. Probabil pentru totdeauna. În ciuda faptului că avem toate mijloacele necesare pentru a combate pandemia de coronavirus, alegem să trăim cu ea.

Mișcarea anti-vaccin a căpătat amploare nu doar în România, ci și în Europa de Vest. Pandemia de coronavirus reprezintă a treia criză sistemică importantă din acest secol după atentatele teroriste de la World Trade Center din septembrie 2001 și criza financiară din 2008. Aceasta din urmă a dat naștere curentelor populiste, anti-sistem în Europa și în lume. Pandemia de coronavirus le-a accentuat și le-a agravat. Populiștii care aspiră să ajungă la putere profită de efectele produse de pandemie și încearcă să mobilizeze electoratul împotriva celor aflați la guvernare. Rezultatul a fost că peste tot în Europa mișcarea anti-vaccin a căpătat amploare, ajungând de la o mică clică conspiraționistă, la un fenomen social masiv. Mișcarea a fost legitimată de teoriile conspiraționiste și dezinformarea care circulă aproape liber pe rețelele de socializare. Așa se face că în mijlocul unei pandemii care a ucis peste 34.000 de oameni în România, vedem în continuare o ascensiune a teoriilor conspiraționiste legate de vaccin. Conspirațiile nu sunt doar tolerate ci și încurajate de unii politicieni de extremă dreapta, populiști care încearcă să se agațe de o catastrofă pentru beneficii politice și unele canale mass-media care încearcă să atragă audiențe tot mai mari. Rezultatul se vede în cifre. Nici măcar 5 milioane de persoane nu au ales să se vaccineze complet până în prezent. Din nou, deși avem toate mijloacele necesare pentru a o combate, alegem să trăim cu pandemia.

Autoritățile au partea lor de vină. Eșecul comunicării unui mesaj ferm și consecvent constituie o mare problemă. Guvernul și președintele ar fi trebuit să fie principalii vectori de comunicare, alături de experții din sănătate publică. Aceștia ar fi trebuit să explice că deși prețuim libertatea, aceasta nu este absolută. Nicăieri și niciodată libertatea nu a fost și nu este una absolută. Așa cum amintea și părintele filosofiei utilitariste, John Stuart Mill, “libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”. Altfel spus nu ai dreptul să faci orice și oricând, dacă în felul acesta pui în pericol viața altora. Există reguli și norme pe care trebuie să le respectăm în orice societate umană. În lipsa acestora viața s-ar transforma într-un haos permanent. Dacă vrei să conduci o mașină, trebuie să ai carnet de conducere, să respecți indicatoarele rutiere, să porți centură și să nu bei la volan. Tot astfel, nu ar trebui să ai dreptul să faci orice, dacă în felul acesta răspândești un virus letal și să pui în pericol sănătatea celorlalți. Dacă vrem să ne întoarcem la o viață normală trebuie să alegem să nu mai trăim cu pandemia, iar aceasta este în final o alegere individuală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *