Skip to content
Societate

Parchetul European: 4 aprilie, zi decisivă pentru Kovesi. Va lua UE în serios acuzațiile?

Inquam Photos / Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi se află în cărțile pentru funcția de procuror general european, dar controlul judiciar poate fi obstacolul decisiv care s-o scoată din această cursă.

Pe 28 martie 2019, Kovesi a fost pusă sub control judiciar de către procurorii de la Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, în dosarul în care este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă.

Imediat, aceasta a depus contestația la Înalta Curte și, surprinzător sau nu, o decizie se va lua astăzi, 3 aprilie, chiar cu o zi înainte de negocierile privind Parchetul European. Judecătoarea Francisca Vasile va fi cea care va decide viitorul fostei  șefe DNA. Judecătoarea Vasile a redeschis dosarul Tel Drum și a stabilit deciziile de condamnare pentru câteva personaje importante precum Relu Fenechiu sau Monica Iacob Ridzi. Este imposibil ca Vasile și Kovesi să nu se cunoască.

Există șanse foarte mari ca Înalta Curte să ridice controlul judiciar, deoarece nu s-a vorbit de probele care ar demonstra vinovăția lui Kovesi și dosarul s-a format în urma unui denunț al infractorului Sebastian Ghiță. Cu siguranță dacă ar fi avut probe care să demonstreze vinovăția Laurei Codruța Kovesi, în privința vreunei fapte penale, ar fi arestat-o și ar fi ieșit un mare scandal.

Cu controlul judiciar ridicat, Kovesi va fi joi o victimă a justiției din România. Atacurile la adresa fostei șefe DNA nu fac deloc onoare României și, din contră, îi cresc șansele pentru a ocupa funcția de procuror general al Europei. Nu e clar dacă Adina Florea chiar are probe împotriva lui Kovesi sau vrea să o ajute să conducă Parchetul European. Secția Specială arată, în ochii Europei, că acționează din disperare și că dosarul nu poate rezista în instanță.

Pe de altă parte, menținea controlului judiciar pentru 60 de zile înseamnă capăt de drum pentru Laura Codruța Kovesi în cursa pentru Parchetul European. Ulterior, dacă Secția Specială nu va reuși să demonstreze că este vinovată, cineva va trebui să-și dea demisia din magistratură și să dea explicații.

Numai că, tot la fel a făcut și Kovesi, pe vremea când conducea DNA. A scos din cursa electorală mai mulți candidați și DNA n-a reușit să demonstreze cu probe că aceștia ar fi vinovați. Nimeni de la DNA n-a răspuns pentru aceste erori monumentale. În 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Victor Ponta și, tot la fel, n-au fost capabili să demonstreze cu probe că fostul premier ar fi fost vinovat de acuzațiile care i s-au adus.

Mulți politicieni au ales să facă un pas în spate și să se apere în instanță de acuzațiile procurorilor DNA. E surprinzător că Kovesi vrea de fapt să fugă din țară când procurorii o acuză de anumite infracțiuni.

PE nu mai e reprezentativ

Uniunea European are o privire obtuză și se uită doar la o singură parte a poveștii, aceea în care Kovesi a luptat cu corupția. În schimb, lupta a fost dusă împreună cu serviciile secrete, împreună cu politicieni, împreună cu oameni de afaceri.

Președintele Parlamentului European Antonio Tajani va avea astăzi, 3 aprilie, o întâlnire cu liderii grupurilor politice din PE pentru a discuta de cazul Kovesi. Așa cum au făcut și până acum, se vor situa deasupra justiției din România, îi vor lua apărarea lui Kovesi, nu vor aștepta decizia magistraților și își vor vedea de socotelile lor.

Ei n-au o preocupare nemaivăzută pentru România, ci doar sunt în campanie electorală, mai ales Manfred Weber și Frans Timmermans, candidații cu cele mai mari șanse pentru șefia Comisiei Europene, cea mai râvnită funcție la nivel european. E doar tentativa lor de a arăta Europei că sunt puternici într-o confruntate cu un stat slab și mic precum România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *