Parchetul European acuză patru români de fraude cu fonduri destinate tinerilor fermieri din diaspora

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European (EPPO) din Bucureşti a trimis în judecată, la Tribunalul Bucureşti, patru cetăţeni români, pentru fraudă şi fals în înscrisuri care implică finanţare pentru tinerii fermieri din diaspora.

Potrivit unui comunicat al EPPO, preluat de Agerpres, în discuţie sunt fondurile UE care vizează sprijinirea tinerilor fermieri care locuiesc în străinătate, pentru a-i ajuta să revină la muncă în sectorul agricol din România. Pentru a obţine acest sprijin, candidaţii trebuiau să ateste că au avut un loc de muncă în agricultură, veterinar, sectorul agroalimentar sau în economia agrară, în afara graniţelor României, de cel puţin trei luni, în cei doi ani anteriori depunerea cererii.

În iunie 2021, pârâţii au depus o cerere de obţinere de fonduri nerambursabile de la bugetul UE în valoare de 120.000 euro (584.196 lei).

Potrivit probelor, pentru a certifica că au lucrat în străinătate, inculpaţii au depus documente false şi inexacte la Agenţia Română pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), inclusiv contracte de muncă temporară încheiate cu o firmă spaniolă în mai 2020 şi contracte de închiriere pentru o locuinţă în Spania, precum şi certificatele de înregistrare a reşedinţei pentru un oraş din Spania.

Aceste documente erau false, după cum s-a stabilit în urma consultării cu Biroul EPPO din Madrid. Drept urmare, inculpaţii au putut obţine 90.000 de euro (438.147 lei) din fonduri UE necuvenite.

În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului UE, EPPO a iniţiat o procedură de îngheţare a averilor inculpaţilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: