Skip to content
Europa

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat că sunt anchetați „înalți funcționari publici” din Bulgaria

Laura Codruța Kovesi Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, a anunțat că a primit mai multe semnale care se referă la acuzații grave de fraudă și corupție cu fonduri europene în Bulgaria. EPPO nu a oferit și alte detalii, însă a precizat că este vorba despre „funcționari publici de rang înalt” și că sunt efectuate cercetări, transmite Rador.

Parchetul European (EPPO) a anunțat că sunt anchetați „înalți funcționari publici” din Bulgaria

EPPO a fost implicat și în arestarea fostului premier bulgar Boyko Borisov, a PR-ului său, Sevdelina Arnaudova, și a fostului ministru de finanțe Vladislav Goranov. Autoritățile de la Sofia precizau inițial că acțiunea a avut legătură cu investigații derulate de instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, însă ulterior mesajul a fost șters.

Din declarațiile făcute luni de actualul premier al Bulgariei, Kiril Petkov, a rezultat că există un raport potrivit căruia la nivel național a fost redus controlul în ceea ce privește cheltuirea fondurilor europene. Aceasta este, practic, concluzia unui raport realizat de Inspecția financiară bulgară de stat.

Potrivit raportului, circa 90% din fondurile europene accesate au mers către un anumit grup de oameni. În majoritatea procedurilor de concurs a existat un singur participant, spune Kiril Petkov.

„Dacă aceasta nu este o evidentă manipulare sau o lipsă de control, nu știu ce este. De unde vine legătura? Dacă o persoană, ipotetic, este coruptă, nu este coruptă doar pentru leva sau euro. Acesta este felul în care aceasta conduce”, a mai declarat oficialul bulgar.

Premierul bulgar a menționat că la acel moment unitatea de audit, care trebuia să verifice maniera în care sunt cheltuite fondurile europene, era condusă la acel moment de fostul ministru de finanțe Vladislav Goranov.

Kiril Petkov a criticat Procuratura bulgară pentru că nu a vrut să îl interogheze pe Vasil Bojkov, un om de afaceri din domeniul jocurilor de noroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *