Parchetul European a confiscat 2,4 milioane de euro de la un suspect din Bucureşti, implicat într-un dosar referitor la importuri frauduloase de combustibil în Italia. Anchetatorii au confiscat 18 proprietăţi ale acestuia şi au îngheţat 14 conturi. Prejudiciul total estimat în dosar se ridică la 92 de milioane de euro.
”În cadrul unei investigaţii privind o fraudă transfrontalieră complexă în materie de TVA, care a implicat combustibili importaţi pe piaţa italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au fost confiscate în România bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro. Acest lucru se adaugă la confiscările anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activităţile frauduloase investigate, estimat la 92 de milioane de euro. Din acest motiv, atunci când procurorii europeni delegaţi la Bologna au găsit bunuri ale unuia dintre suspecţi situate în România, au solicitat colegilor lor de la Bucureşti să le confişte, lucru care a fost realizat cu promptitudine, datorită modelului operaţional al EPPO ca birou unic”, a transmis, luni, Parchetul European, într-un comunicat de presă.
Instituţia precizează că anchetatorii au confiscat 18 proprietăţi situate în Bucureşti, aparţinând suspectului.
”De asemenea, au fost îngheţate 14 conturi bancare, precum şi participaţii în societăţi româneşti care activează în domeniul imobiliar şi în sectorul comercializării de carburanţi, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro”, se mai arată în documentul citat.
Potricit procurorilor europeni, ancheta vizează un presupus grup infracţional condus de trei persoane, toate italiene, care acţionează din Dubai, Miami şi Napoli.
”Aceştia sunt suspectaţi că au introdus pe teritoriul italian produse petroliere de la rafinării din Croaţia şi Slovenia pentru a le revinde ulterior la un preţ redus, folosind o serie de societăţi fantomă şi o societate tampon. Potrivit anchetei, combustibilul era vândut unor societăţi din România şi din Regatul Unit şi apoi facturat unor societăţi fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizaţiei criminale”, a mai transmis Parchetul European.
Potrivit procurorilor, ”dovezile indică faptul că produsele petroliere au fost vândute, de fapt, unei societăţi cu sediul în Parma, despre care se crede că a comis o fraudă intracomunitară de tip «Missing Trader Intra-Community» (MTIC) – o schemă infracţională complexă care profită de normele UE privind tranzacţiile transfrontaliere între statele membre, întrucât acestea sunt scutite de TVA”.
”Acest lucru a permis societăţii să revândă produse petrochimice la preţuri sub cele ale pieţei, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia şi Verona – obţinând astfel un avantaj ilegal faţă de operatorii economici oneşti”, se mai arată în comunicatul procurorilor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News