Skip to content
Societate

Parchetul General a trimis în judecată un dosar de înșelăciune privind inducerea în eroare a Casei Naționale de Pensii prin documente medicale false

Procurorii de la Parchetul General au finalizat un dosar în care un inculpat este trimis în judecată pentru că, în 2011, a indus în eroare Casa Națională de Pensii Publice prin prezentarea unei decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate, obținută fraudulos  în baza unor documente medicale (scrisori, referate, bilete de internare/externare etc.) despre care cunoștea că sunt falsificate, în scopul obținerii pensiei lunare medicale,  cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 16.333 de lei.

Un alt inculpat a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovății sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, complicate la înșelăciune și complicitate la uz de fals, anunță b1.ro.

" "
" "

Comunicatul Parchetului General:

„Procurorii  Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, faptă prev. și ped. de art. 244 alin. 1 și 2 C.p. şi uz de fals, faptă prev. și ped. de art. 323 C.p., toate cu aplic. art. 5 și art. 38 alin. 1 C.p.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt: În cursul anului 2011, inculpatul a indus în eroare Casa Națională de Pensii Publice (C.N.P.P.), prin prezentarea unei decizii medicale de încadrare în grad de invaliditate, obținută fraudulos  în baza unor documente medicale (scrisori, referate, bilete de internare/externare etc.) despre care cunoștea că sunt falsificate, în scopul obținerii pensiei lunare medicale,  cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 16.333 de lei.

În aceeași cauză, la data de 03.09.2019, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică și un alt inculpat s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată prev. de  art.320 alin.(1) C.p. cu aplic. art. 35 alin. (1) C.p. (822 de acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată prev. de art. 48 rap. la art. 244 alin.(1) şi (2) din C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.p. (146 de acte materiale) și complicitate la uz de fals în formă continuată prev. art. 48 rap. la art. 323 din C.p.. cu aplic. art. 35 alin. 1 din C.p.(79 de acte materiale) toate cu aplic. art. 38 C.p. și art. 5 C.p.. 

În fapt, inculpatul, având funcția de personal contractual în cadrul unei unități spitalicești,  a întocmit în fals pe numele mai multor persoane, printre care și pentru inculpatul trimis în judecată, mai multe scrisori medicale de externare emise de secții ale unei unităţi spitaliceşti, respectiv un număr de 822 de înscrisuri, prin care sunt atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv perioade de internare fictive și diagnostice medicale nereale, în schimbul unor sume de bani. Scrisorile medicale falsificate erau înmânate beneficiarilor pentru a fi depuse la comisiile de expertizare a capacității de muncă, în vederea obținerii de decizii de încadrare/menținere în grad de invaliditate și ulterior pentru a obține pensie de la casa națională de pensii. 

De asemenea, prin același acord, s-a solicitat instanței, în baza art. 404 alin. 4 lit. g rap. la art. 25 alin. 3 C.p.p., să desființeze toate scrisorile medicale care constituie acte materiale ale infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

Totodată, precizăm că, în cauză, au fost încheiate alte 23 de  acorduri de recunoaștere a vinovăției cu mai mulți beneficiari ai scrisorilor medicale, unele dintre acorduri fiind confirmate de către instanța de judecată, iar celelalte aflându-se pe rolul instanțelor de judecată în vederea confirmării. Casa Națională de Pensii Publice  a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 1.566.776 lei, încasată necuvenit de către un număr de 116 beneficiari de scrisori medicale falsificate ca urmare a emiterii unui număr de 146 de decizii medicale. Acest prejudiciu a fost acoperit parțial, cu suma de 364.359 lei, de către beneficiarii acestor scrisori medicale, care au achitat prejudiciile reținute în sarcina lor și pentru care s-a dispus clasarea pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, întrucât s-au împăcat cu Casa Națională de Pensii Publice.

Menționăm că dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Sectorului 4 București. 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *