Skip to content
Europa

Parisul, unul dintre cele mai gălăgioase oraşe din Europa, va avea un radar de zgomot pentru a reduce poluarea fonică

wikipedia

În Franța, Parisul instalează primul radar de zgomot în încercarea de a reduce poluarea fonică. Un studiu din decembrie anul trecut, bazat pe date de la Agenţia Europeană de Mediu, a arătat că acesta era unul dintre cele mai gălăgioase oraşe din Europa.

Peste 5 milioane și jumătate de oameni sunt expuși la zgomotul din trafic, comparativ cu 2 milioane și jumătate de persoane la Londra şi 1,7 milioane la Viena şi Roma.

Autoritățile franceze au instalat pe un stâlp de iluminat stradal din estul capitalei primul radar care este capabil să măsoare nivelul de zgomot produs de autovehiculele aflate în mişcare şi să le identifice după plăcuţa de înmatriculare.

„Prea mult zgomot îi îmbolnăveşte pe oameni. Pentru sănătatea noastră şi pentru calitatea vieţii… scopul acestui prim radar sonor este acela de a emite automat amenzi pentru autovehicule care produc prea mult zgomot”, a declarat viceprimarul Parisului, într-un mesaj publicat pe Twitter.

În următoarele câteva luni, oraşul va testa dacă dispozitivul poate să identifice fără greșeală plăcuţele de înmatriculare ale motocicletelor sau maşinilor care fac zgomot; abia echipamentul va trebui să fie aprobat oficial de autorităţi, până la sfârşitul acestui an. Între timp, guvernul va instala astfel de radare și în alte orașe ale Franței.

Astfel de dispozitive au fost amplasate de luna trecută în regiunea Ile-de-France şi în oraşele Lion şi Nisa.

Deocamdată nu vor fi emise amenzi, însă Parisul intenţionează să înceapă aplicarea sancţiunilor de la începutul anului 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *