Skip to content
Politică

Pariul riscant al coaliției pentru anul 2024. Guvernul ar putea câștiga lupta cu pandemia, însă ar putea pierde sprijinul electoratului

Inquam Photos/George Calin

Pe termen lung, actuala coaliție de guvernare PNL – USR-PLUS – UDMR va câștiga probabil confruntarea cu epidemia de Covid-19. Va fi o luptă lungă și de uzură, însă fiecare român vaccinat înseamnă în final un progres către eradicarea epidemiei. Totuși, criza de neîncredere nu va dispărea, ci se va adânci. Guvernul nu are în continuare comunicatori buni, iar lucrul acesta s-ar putea reflecta negativ la alegerile din 2024.

 Marea dilemă a guvernului

Principala dilemă cu care se confruntă actuala coaliție de guvernare este următoarea: cum să combați eficient epidemia de coronavirus din țară, dar să nu pierzi electorat în acest proces? Criza de încredere în autorități este una severă, așa cum au demonstrat-o protestele de stradă din ultima vreme. Desigur, acestea nu au apărut spontan, așa cum încearcă să demonstreze în zadar unii. Acestea au fost organizate după un tipar bine stabilit, copiat la indigo. Asta nu înseamnă însă că autoritățile nu au nici un fel de responsabilitate pentru aceste proteste. Vina guvernanților este că nu au reușit să construiască un climat de încredere și să producă solidaritate socială în contextul unui război cu un virus. Paradoxal, România este unul dintre statele europene care nu a impus măsuri dure (vezi cazul Franței care a anunțat carantină națională), dar care se confruntă cu cele mai puternice contestări.

Guvernanții au comunicat prost și nu s-au angajat prea des într-un dialog cu oamenii. Rezultatul a fost văzut la proteste. Nemulțumirile oamenilor au fost acaparate și folosite într-un mod pervers de către AUR, exponent al mișcării populismului de factură iliberală. Fixați strict pe necesitatea de a stopa epidemia de coronavirus care deja devasta economia țării și dădea peste cap fragilul sistem național de sănătate, guvernanții au uitat să acorde o atenție sporită încrederii românilor. Acum coaliția se confruntă cu o dilemă serioasă în perspectiva viitoarelor alegeri. Cum faci să recapeți încrederea electoratului? Strategia de cooptare a Bisericii Ortodoxe Române, cea care încă are o autoritate semnificativă în zonele rurale sărace ale României și în micile orașe, reprezintă un prim pas făcut de guvernanți în acest sens. Asta înseamnă că aceștia sunt conștienți de pericol. Este însă doar un pas preliminar.

Strategia coaliției pentru alegerile din 2024

Pe termen lung, actuala coaliție trebuie să ia în calcul faptul că erodarea încrederii românilor se va repercuta negativ la urne în viitoarele alegeri. Anul 2024 este unul deosebit de important. Vom avea trei runde de alegeri – locale, parlamentare și prezidențiale. Strategia al coaliției în acest moment este să combată epidemia până în 2024 și să reînceapă reconstrucția post-Covid până atunci. Partidele din actuala coaliție speră că vor putea ataca anul electoral 2024 de pe aceste poziții. Tema combaterii epidemiei și a revenirii la un soi normalitate va fi prezentată cel mai probabil ca principala victorie și va reprezenta o poziție de forță pentru cele trei partide. Totuși, condiția crucială e aceea de a combate epidemia până în 2024.

Epidemia va fi înfrântă până la urmă, însă pentru guvernanți obiectivul e acela de a o face până în 2024, altfel costurile electorale vor fi imense.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *