Skip to content
Politică

Parlamentarii îi lasă din brațe pe primari în fața procurorilor. Nici Firea nu scapă

theologhia.wordpress.com

Parlamentarii îi lasă din brațe pe primari în fața procurorilor. Nu scapă nici edilul general al Bucureștilor, Gabriela Firea.

Plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, a votat luni, cu 97 de opțiuni „pentru” şi 8 „împotrivă”, o modificare la Statutul aleşilor locali potrivit căreia primarii, consilierii locali și județeni, precum și șefii de CJ-uri care refuză să semneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere, informează Mediafax.

Dar surpriza abia acum vine: 7 dintre cele 8 voturi au aparținut senatorilor USR (celălalt fiind exprimat de către un senator PMP, în timp ce alt USR-ist a votat pentru), în ciuda faptului că partidul lui Nicușor Dan și-a făcut o adevărată flamură de luptă din tema curățării clasei politice, mai ales prin anticorupție.

Comisia juridică a Senatului a votat, în 28 martie, în bloc, amendamentele adoptate anterior de Comisia de administraţie în privinţa modificării Statutului aleşilor locali, printre altele fiind prevăzut că edilii care refuză să semneze sau să contrasemneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere.

„Refuzul de a semna, respectiv de a contrasemna actul administrativ, precum şi eventualele obiecţii cu privire la legalitate, se fac în scris şi se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop” este unul dintre amendamentele comisiei.

De asemenea, un alt amendament stabileşte că „persoanele care refuză să semneze sau să contrasemneze ori care prezintă obiecţii cu privire la legalitate, fără acoperire susţinută de temeiuri juridice, răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, în condiţiile legii”.

Raportul Comisiei de administraţie a fost votat în bloc de senatorii jurişti, fără dezbateri pe amendamentele depuse la proiectul de lege.

„Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al Municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii, dacă actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis”, propune proiectul de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *