Skip to content
Politică

Parlamentarii, în ceață. Partidele își definesc strategia de toamnă abia la final de august EXCLUSIV

reporterul.ro

Prioritățile legislative ale sesiunii de toamnă rămân un mister până și pentru parlamentari, mulți dintre aleși așteptând ca liderii să stabilească o linie clară pe care să o urmeze în cadrul ședințelor din acest weekend și de săptămâna viitoare.

Liderii de grup sunt nevoiți să dea din colț în colț, unii admițând chiar că nu vor să forțeze lucrurile, în contextul în care mulți colegi mai influenți și președinții de partid tind să sancționeze orice comentariu nelalocul lui.

La PSD jocul e în mâna lui Dragnea

Ioan Muntean, deputatul ales lider de grup parlamentar PSD în camera inferioară a Parlamentului, recunoaște că trebuie să aștepte întrunirea de săptămâna viitoare a colegilor și trasarea unor linii mai clare de către președintele Liviu Dragnea.

Abia la sfârșitul săptămânii viitoare vă pot comunica prioritățile noastre pe următoarea sesiune. Nu vă supărați pe mine, dar nu pot să vă spun acum. Vă rog să măî nțelegeți!

Urmează o ședință în coaliție în care se vor discuta chestiunile acestea și abia apoi le vom dezbate și noi în întâlnirea sezonieră de dinaintea sesiunii de toamnă. Nu vă supărați, dar nu am cum să vă spun. Sunt și unii colegi mai sensibili.. știți cum e!”, se eschivează liderul de grup al deputaților PSD, în fața întrebărilor puse de reporterii PSNews.ro.

UDMR își face strategia la munte

Pentru a stabili ce proiecte de legi li se par oportune, reprezentanții UDMR au nevoie de claritate maximă, așa că aerul unei stațiuni montane din inima Harghitei e numai bun pentru a pune țara la cale, cu o săptămână înainte de a începe dezbaterile în Parlament.

Joi, vineri și sămbătă avem ședința grupurilor reunite la Zetea, în Harghita. Încă nu avem nicio poziție oficială. Nu comunicăm nimic public până atunci, pentru că ar fi o poziție superficială. Sâmbătă spre amiază însă, vom cunoaște clar care sunt prioritățile UDMR în noua sesiune”, anunță, pentru PSNews.ro, liderul de grup  al deputaților formațiunii, Attila Korodi.

Tomac: Sunt la un prânz acum!

Ori că se anunță o coaliție lărgită a dreptei în Parlament care să dea un rol important PMP-iștilor, ori că oamenii lui Băsescu au identificat un alt mod de a-și trage spuza e turta lor politică, cert este că președintele executiv al partidului și lider de grup în Camera Deputaților, Eugen Tomac așteaptă sesiunea de toamnă din fața unei perspective îmbelșugate.

Sunt la un prânz acum! Așteptam și un telefon, de aceea v-am răspuns. Le știu, să nu credeți că nu le știu”, dă lămuriri Tomac despre principalele trei legi pe care PMP le-ar dori trecute în această toamnă prin Parlament.

Deputatul se mai scuză odată și cere să i se acorde 20 de minute de răgaz, dar, la fel ca într-o dezbatere  încinsă din plen, după acest răstimp telefonul îi sună ocupat.

La începutul acestei luni, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu anunța printre prioritățile viitoarei sesiuni parlamentarea, Legea grațierii și pachetul de legi care să modifice codurile penale. PSD-iștii au și ei panurile lor, modificărea Codului fiscal, același pachet legislativ pe Justiție dorit și de ALDE și o nouă lege a pensiilor fiind printre primele proiecte pe care Dragnea și miniștrii săi le-ar vrea trecute cât mai repede prin votul camerelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *