Skip to content
Politică

Parlamentarii spun lucruri trăsnite. Cine sunt cei care ne reprezintă? EXCLUSIV

lefrigaro.ro
" "

Deși actuala legislatură nu s-a instalat de mai mult de jumătate de an, reprezentanții noștri din Parlament ne-au surprins deja cu fel de fel de declarații spumoase, care pot fi integrate foarte ușor într-un almanah de perle, unele dintre ele fiind nu numai comice, dar și cu o logică ieșită din comun. Din păcate, în spatele multor declarații, care ni s-au părut hilare, se ascunde o lipsă acută de informații sau o dorință de dezinformare.

Unde nu-i cap, vai de picioare!

" "

Putem afirma că cele mai controversate declaraţii până acum au fost cele din perioada protestelor anticorupţie, în timp ce oamenii au ieșit seri la rând pentru a-și striga nemulţumirea în stradă față de măsurile date (“noaptea că hoţii”) de Guvernul Grindeanu.

Figura liderului PSD, Liviu Dragnea a apărut atât pe pancartele protestatarilor cât și pe micile ecrane ale telefoanelor. Astfel, Dragnea după întâlnirea cu Trump a postat pe Facebook “M-am întors din SUA şi l-am găsit pe Iohannis în fruntea unei noi mineriade. E un început de lovitură de stat, nu-i voi permite să răstoarne ordinea constituţională”

Dragnea a fost urmat îndeaproape de acoliţii lui. Așa că îl auzeam pe șeful Comisiei de Control al SRI, Adrian Țuțuianu care cerea Serviciului Român de Informații să verifice posibilitatea ca mai multe multinaționale să se fi implicat în organizarea protestelor. Deși el cerea acest lucru prin articolul 5 din Hotărârea nr. 30/1993, Țuțuianu nu numai că nu are puterea de a solicita desfășurarea unei anchete, dar nici măcar nu are voie să ceară informații despre o anumită anchetă aflată deja în cercetare. Mai mult decât atât, președintele Comisiei SRI și-a bazat acuzațiile la adresa multinaționalelor pe un articol publicat de site-ul Capital. Ulterior articolul a fost șters pentru că informația s-a dovedit un fals.

A urmat senatorul Şerban Nicolae care ne-a lăsat muți de uimire când a atras atenția parlamentarilor opoziției care și-au aprins blițurile telefoanelor, în semn de solidaritate cu protestatarii din Piață, că speră că au făcut acest lucru din abonamentele susținute din surse proprii, nu din cele decontate din fondurile Parlamentului.

Trebuie să mai remarcăm și fulminanta logică a deputatului PSD Sorin Bota care a contestat sloganul „Noaptea că hoții”, dar nu pentru că se face asocierea dintre membrii guvernului Grindeanu cu niște hoți ci că a existat o confuzie la nivel… temporal. Mai exact, Sorin Bota susține că ședința a început într-adevăr mai târziu, dar “dacă eram vara, dacă eram după 1 mai, era ziua încă la ora respectivă, aşa că nu e noaptea că hoţii”

După deputatul cu logica de aur, apare parlamentarul debusolat. Emanoil Savin, fostul primar din Bușteni și actual deputat PSD, în momentul în care a fost întrebat de ce a părăsit sala în timpul discursului președintelui a răspuns: „Întrebaţi şi dumneavoastră în altă parte. Eu sunt nou pe aici.”

După teoria conspirației a lui Dragnea, cunoştinţele vaste despre tehnologie ale lui Şerban Nicolae şi cele despre lege ale lui Ţuţuianu, urmate de clarificările lui Bota și nedumerirea lui Savin, a venit un șir lung de perle produse de Cătălin Rădulescu. Deputatul PSD a avut trei momente de glorie, din păcate nu datorită reuşitelor sale din funcţia pe care o deţine. Astfel, Rădulescu s-a revoltat împotriva lui Iohannis dezbinătorul urându-i să rămână cu cei 6.2 milioane de votanți ai lui, iar PSD să rămână cu ai săi. Mai mult, aflăm și de unde a venit Iohannis. Răspuns:” Dânsul a venit din Germania, ca să ştiţi de unde” – Cătălin Rădulescu, 2017.

În episodul doi, Cătălin Rădulescu își păstrează fața de revoltat dar mai adaugă și puțină ipocrizie. Astfel, Rădulescu, deputatul condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru acte de corupție și-a argumentat ieșirea din sală în timpul discursului președintelui pe motiv că nu vrea să asculte un penal.

În a treia ieșire a deputatului, nu mai găsim nimic de râs. În luna martie, supărat pe protestatarii din Piața Victoriei, Cătălin Rădulescu, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, că este pregătit să tragă cu arma, iar împotriva protestatarilor ar trebui folosite tunurile de apă. Ulterior, deputatul a spus că nu știa că este filmat în momentul în care a acordat interviul. În apărarea sa, el susține că a fost un montaj cu declarații scoase din context. Totodată, Rădulescu a susținut că a primit un drept la replică și că va da în judecată publicația care a realizat interviul. În consecință Parchetul General s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de tulburare a liniştii şi ordinii publice în urma declaraţiilor făcute în presă. Poate după anchetă, Rădulescu se va convinge că nu poate spune chiar tot ce-i trece prin cap fără a apărea urmări împotriva lui.

Poate aceeaşi lecție ar trebui să o învețe și Dumitru Buzatu liderul social-democraţilor vasluieni care a afirmat că el face parte din” aripa talibană” a PSD şi că nu-l interesează ”nici măcar 100.000 de răgălii adunate de undeva”. Buzatu mai adaugă: “Mi-a fost foarte uşor să-i recunosc după răgetele pe care le scot şi am înţeles că este o facţiune ultrareacţionară care habar nu are de comportamentul democratic şi de valorile umanitare.”

” Eu sper ca guvernul popular, care s-a instalat după alegerile din 11 decembrie, să aibă tăria să reziste tuturor manipulărilor pentru ca o abdicare în acest moment va da câştig, şi aici utilizez o expresie care nu-mi aparţine mie, ci unui scriitor american prestigios, imbecililor”, a conchis Buzatu.

Ultima parte a discursului lui Buzatu nu este surprinzătoare pentru că ne-au călit mesajele lui Beciu de pe Facebook care după izbucnirea primului val de proteste posta:

”Ieri a avut loc prima manifestaţie nazistă, din ultimii şaptezeci de ani, în România. Au ieşit nişte cretini care vor tortura în locul privării de libertate şi lagăre de exterminare în locul închisorii”, a scris vicepreşedintele ALDE.

El a afirmat că participanţii îi provoacă repulsie şi i-a caracterizat drept ”animale”.

Între timp, probabil când a observat ce reacții se pot stârni în urma unor cuvinte aruncate fără cap, Cătălin Beciu s-a autosuspendat din funcția de vicepreședinte de partid.

Altă declarație notabilă din ultima perioadă a fost cea a lui Remus Borza care se plânge de la prea mult bine: ”Avem o leafă mizeră, nu ne asigură traiul de zi cu zi. Nimeni nu poate trăi cu 1000 de euro!”, a spus acesta.

Circul din Parlament

Parlamentarii noștrii au multe de spus și țin să se exprime public de fiecare dată când au ocazia. Din păcate, câteodată aparițiile la televizor și postările de pe Facebook nu sunt suficiente așa că dacă tot e să fie circ, să îl facem în conformitate cu funcția, adică vorbind de la tribună.

Amintim de episodul spumos din Parlament desprins parcă dintr-o răfuială a găștilor de cartier, care i-a avut ca protagoniști pe ex-președintele Traian Băsescu, șeful PSD Liviu Dragnea și cel mai mare dintre senatori, Călin Popescu Tăriceanu.

„Domnule președinte, aici se ridică mâna, nu-i ca pe vapor!”, a spus Tăriceanu, râzând, imitându-l pe Traian Băsescu.

Traian Băsescu a răspuns însă acid: „Nu știu cum era pe vapor, dar să știți că acolo nu am întâlnit escroci. Acolo, categoria asta de oameni, dacă apucau să se urce pe vapor, nu știu dacă erau și la întoarcere, pe când Parlamentul văd că ține orice. Pe tot mandatul”.

După alte câteva declarații făcute de la tribună, pe tema gradului de informare a președinților României, Tăriceanu a afirmat că și el este informat, dar de către cetățeni, pe când Băsescu e informat de „servicii”. A urmat un schimb de replici între tribună și prezidiu.

Tăriceanu:” Fiecare cu gașca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetățenii”.

Băsescu:” Așa este. Am văzut câți sunteți cu cetățenii, numai zilele astea, prin Piața Victoriei, și vă mai pot spune ceva: se vede câți sunteți cu cetățenii că toți v-ați pitit de frică, că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiți de cetățeni? Vorbiți cu ei la telefon”.

Tăriceanu:” Să știți că pe mine mă sună și noaptea, nicio problemă, n-aveți grijă”.

Băsescu:” Spuneți cinstit, câți vă înjură zilele acestea?”

Tăriceanu:” Să știți că e greu să depășească numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră.”

În acel moment, Liviu Dragnea a încercat să intervină:

Dragnea:” Domnilor președinți Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, după ședință vă invit la mine în birou să continuați discuția”.

Tăriceanu:” La un whisky?”

La finalul discursului, Calin Popescu Tăriceanu i s-a adresat liderului PMP, spunându-i: „Eu i-am spus lui Dragnea să nu vă dea timp din timpul lor pentru ca o să ajungă să-i luaţi la întrebări pe banii lor”.

„Numai în România se poate întâmpla să te înjure cineva pe timpul tău”, a intervenit şi Dragnea, moment în care Băsescu a răspuns: „Doar în România un ayatollah e creştin” (referire la Liviu Dragnea).

O altă manifestare în Parlament marca PMP a fost cea a deputatului Corneliu Bichineț care a declarat, zilele trecute, referindu-se la prinderea lui Sebastian Ghiţă, ca „orice om puternic din ţara asta are un frate prost” şi ca la fel i s-a întâmplat şi unuia mai bun şi mai valoros decât Ghiţă, respectiv lui Traian Băsescu, preşedintele partidului din care el face parte, informează News.ro. În Parlament a avut însă cuvinte mai… dulci de spus.

Chiar înainte de Paște, deputatul Corneliu Bichineț, președintele PMP Vaslui, a dus o frumoasă poveste de dragoste chiar la tribună Camerei Deputaților, folosind cuvinte care nu s-au mai rostit vreodată în acest for. „Iubesc această țară! Vasluiul, mai mult ca orice!”, este titlul cuvântării pe care parlamentarul vasluian a rostit-o, îndemnându-l “să glăsuiască și prin somn Liviu Dragnea, omul care, practic, prin nestăvilitul PSD, conduce discreționar România. «Iubesc Teleormanul, iubesc și Vasluiul!» .

Parlamentarii scriu lucruri trăsnite

Dacă în ceea ce privește declarațiile, mai dau cu stângu-n dreptul, se pare că și în scris se nasc confuzii. După o scurtă ochiadă pe site-ul Senatului, se poate observa că în CV-urile parlamentarilor, pe lângă multitudinea de activități și funcții de cinste, se mai strecoară și confuzii. De exemplu la capitolul educație și formare, senatorul PSD Nicolae Avram ne anunță că educația lui consta în Certificatul de absolvire al cursului de calificare Seria B 010118/Nr.1004/24.02.2004 și Certificat de calificare Seria A Nr.124027/Nr.52/1982. Nu se ştie exact în ce e calificat domnul Avram, dar bine că este.

Romulus Bulacu, senator de Vâlcea este mai darnic la capitolul informații. Astfel el ne spune de la începutul CV-ului că „SC MINET SĂ Râmnicu Vâlcea, fondată 1n 1983, este cea mai importantă companie producătoare de textile neţesute din românia, având o cifră de afaceri în 2015 de 25 000 000 Euro şi 300 angaţi” ca apoi să ne informeze că a ocupat mai multe funcții în această companie începând cu anul 1991.

Alt senator darnic cu informațiile este USR-istul Radu-Mihai Mihail, care referitor la stare civilă zice că „avem două fete gemene.” Să ne trăiască, atunci!

Se pare că pe lângă funcții senatorii mai au un motive de laude. De exemplu Marius- Petre Nicoară, senator PNL de Cluj a trecut în CV „Apariţii în presa centrală scrisă şi audiovizuală” poate după modelul colegului său de partid din Bihor, Cornel Popa care notează: „Apariţii în presa locală scrisă şi audiovizuală perioada februarie – noiembrie 2010 – 120”

Din Camera Deputaților mi-a atras atenția CV-ul lui Vasile Varga care ne informează foarte frumos că „În anul 1984 m-am căsătorit cu Elena Vargă, medic pediatru la Spitalul Judeţean Brăila, am doi copii, Varga Vasile Constantin şi Ion- Zamfirescu Cristina, ce mi-aii oferit doi nepoţi frumoşi pe Vargă Vasile Vladimir şi Ion – Zamfirescu Nicholas”

În concluzie

Clasa politică este oglinda poporului și chiar dacă politicienii spun fel de fel de lucruri, ei au rolul să își reprezinte electoratul cu bune și cu rele. Credeţi că nu mai există nici un român în afară de Șerban Nicolae care să creadă că blițul telefonului consumă minute?

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *