Skip to content
Politică

Parlamentul a adoptat primele două măsuri din pachetul ”Sprijin pentru România”, anunță Ciolacu. Mesaj dur pentru Opoziție

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că Parlamentul a adoptat, miercuri, două măsuri din pachetul „Sprijin pentru România”, dublarea valorii normei de hrană în spitale la 22 lei/zi şi majorarea la 3.000 de lei salariul minim în agricultură şi industria alimentară.

„Celor care au atacat sau criticat acest program, le reamintesc că nu au fost în stare să prezinte nicio soluţie alternativă. Doar au criticat Guvernul, dar nu au propus nimic în loc”, a adăugat liderul PSD.

Astăzi, Parlamentul a adoptat primele două măsuri din pachetul ”Sprijin pentru România”! Am dublat valoarea normei de hrană în spitale la 22 lei/zi şi am majorat la 3.000 de lei salariul minim în agricultură şi industria alimentară. Ambele măsuri vor intra în vigoare de la 1 iunie. Toate măsurile din acest pachet economic şi social vor fi aplicate EXACT cum au fost anunţate. Românii, agricultura şi economia românească au nevoie de soluţii şi de sprijin pentru a trece cu bine peste această criză, nu de contre politice”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.

Liderul PSD a reamintit că „miniştrii USR ai Sănătăţii au găsit 780 de milioane de euro pentru a cumpăra zeci de milioane de doze de vaccin, cu mult peste necesar, însă nu au găsit resurse să asigure o masă decentă pacienţilor din spitale”.

„Ruşine!! De asta trebuie să rămână în opoziţie!”, a conchis Marcel Ciolacu.

Cuantumul alocaţiei de hrană în spitale nu poate fi sub 22 lei pe zi de spitalizare

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional miercuri, proiectul de lege potrivit căruia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei pe zi de spitalizare. Legea merge la promulgare. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul instituirii unor norme noi cu privire la alocaţia de hrană în unităţile spitaliceşti, precum şi la procedura de stabilire a acesteia.

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, conform propunerii legislative.

În plus, „cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”.

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Conform sursei citate, alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.

„Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană”, potrivit proiectului de lege.

Salariul de bază minim brut în domeniul agricol va fi de minimum 3.000 lei lunar

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 269 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi şase abţineri, proiectul de lege asumat de coaliţia de guvernare, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Proiectul de lege face parte din pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, prezentat luni de liderii coaliţiei şi merge la promulgare.

Potrivit proiectului,  ”până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, se mai precizează în propunerea legislativă/

Proiectul mai prevede că ”perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Propunerea legislativă stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *