Plenul reunit al Parlamentului a avizat, miercuri, solicitarea preşedintelui Klau Iohannis privind organizarea referendumului pe justiţie, însă avizul conţine şi unele recomandări contestate de opoziţie.
Deputatul Stelian Ion a precizat că în raportul comisiilor juridice au fost incluse recomandări care nu au fost discutate în comisii.
„Acest raport conţine o eroare materială faţă de faptul că s-a introdus o chestie care a nu fost discutată în şedinţa comisiilor juridice reunite sau este un fals foarte clar făcut cu intenţia de a bloca acest referendum”, a spus deputatul USR.
Povestea useristă din spatele “dosarului Costel Alexe”
Barna și Ghinea, inginerii financiare cu bani europeni. Silviu Mănăstire: D-asta au vrut să pună mana pe ministerul Fondurilor Europene
Cum văd PSD-iștii reîntoarcerea lui Robert Negoiță în partid. Europarlamentarul Victor Negrescu: Cei care ne-au criticat au greșit fundamental!
Slăbește virusul sau testează România prea puțin? Dr. Adrian Marinescu: Și în spitalele de primă linie situația este mai bună decât înainte
SONDAJ Cifre îngrijorătoare pentru Guvernul Cîțu. 58%dintre români cred că actualul Executiv nu va rezista patru ani
„Raportul e falsificat într-un mod grosolan, faţă de votul şi dezbaterile din comisiile reunite”, a susţinut şi prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan în plenul reunit.
Ea a solicitat eliminarea respectivelor recomandări din aviz, pentru că „încalcă legea şi reprezintă un abuz”.
Solicitarea opoziţiei a fost însă respinsă de plen.
Avizul Parlamentului conţine câteva recomandări, în care se arată, printre altele, că, potrivit Constituţiei, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor, că, potrivit unei decizii a CCR, preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în 4 aprilie, că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai, acestea fiind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare. „Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesaţi şi-au mai dat o ordonanţă de urgenţă şi trăieşte cu teamă fiecare zi în care este anunţată şedinţă de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaşte”, a declarat preşedintele.