Skip to content
Politică

„Parlamentul a luat hora-nainte”. Nicolicea dă speranțe: putem scăpa de amenda CEDO EXCLUSIV

psnews.ro

Eugen Nicolicea (președintele PSD al Comisiei juridice din Camera Deputaților) a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat că există speranțe pentru ca România să evite uriașa amendă din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza condițiilor din penitenciare.

CITIȚI ȘI: Pân-aici i-a fost: ministrului Justiției i se cere DEMISIA. Vor fi proteste

Discuția cu deputatul PSD s-a purtat în contextul în care, nu mai devreme de marți dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mers la o întâlnire cu sindicaliștii din închisori, care i-au solicitat deja demisia, acuzându-l că îi neglijează.

DETALII AICI: Logica lui Toader. Nu angajăm gardieni. Dacă sunt prea mulți deținuți, mai eliberăm

Astfel, Eugen Nicolicea a amintit că „decizia-pilot CEDO ne-a dat 6 luni ca să venim cu un program de măsuri” și-a exprimat convingerea că ministrul Justiției, Tudorel Toader, „va elabora foarte bine acel program”. Mai mult: PSD-istul a amintit că Parlamentul a făcut deja primii pași concreți în sensul solicitat de CEDO, chiar dacă instituția europeană cere doar un plan pentru ameliorarea condițiilor din închisori, nu și implementarea măsurilor prevăzute în respectivul plan.

„Noi am demarat chiar mai din timp chestiunea aceasta: chiar a fost adoptată o lege pentru compensarea cazării în situații inumane. Este una dintre măsurile care se iau în cazul supraaglomerării: persoanele care stau acolo vor ieși mai devreme.

Mai există în plan construcția de noi penitenciare, renovarea și extinderea celor existente, măsuri de prevenție, măsuri care creează posibilitatea de integrare după executarea pedepsei… A mai existat o propunere legislativă de prelungire a termenului în care deținuții puteau face cursuri de calificare… Au fost mai multe măsuri inițiate de către Parlament. Așteptăm și propunerile domnului ministru, care în colaborare cu noi – zic eu – va face un plan pe care îl vom prezenta la CEDO. Acest plan trebuie să fie urmat de execuția lui, prin măsuri legislative și administrative.

Noi deja avem câteva propuneri legislative. Parlamentul s-a pus deja în mișcare – a luat hora-nainte – și avem câteva măsuri care deja s-au și realizat. Parlamentul a făcut un lucru extraordinar, iar asta este o dovadă pentru partenerii externi că nu doar promitem și facem planuri, ci le și executăm”, a detaliat Nicolicea.

Întrebat dacă nu cumva această situație dă impresia unei antiteze între un Parlament harnic și un ministru al Justiției care trage de timp, Eugen Nicolicea a răspuns: „Nu, pentru că noi am rezolvat doar câteva probleme punctuale, în timp ce domnul ministru trebuie să facă un plan de ansamblu, să vizeze toate problemele (lucru care durează mai mult). Eu zic că decizia noastră a fost bună și nu e în contradicție cu ministrul, care are atribuții mai largi și nu poate să sară peste niște etape”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *