Birourile permanente reunite ale Parlamentului au luat act de trei scrisori prin care fostul președinte Klaus Iohannis informează Parlamentul cu privire la o serie de activități referitoare la parteneriatul țării noastre cu NATO, precum și la unele operațiuni și misiuni militare pentru anul 2025.
În prima scrisoare Klaus Iohannis informează Parlamentul că a aprobat, cu consultarea CSAT, intrarea și staționarea în România a Forței de răspuns/reacție NATO-ARF sau tranzitarea teritoriului național de către acestea.
‘Evoluțiile recente ale mediului internațional de securitate au demonstrat că acesta este caracterizat de volatilitate și impredictibilitate, fapt ce impune un răspuns prompt și adecvat, inclusiv în cel mai scurt timp de reacție,” la riscurile și amenințările la adresa securității naționale și euroatlantice. La Summitul de la Vilnius din anul 2023 a fost convenit Conceptul de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice. Acesta stabilește activități militare și obiective de descurajare în timp de pace, precum și activități militare și obiective de apărare în situație de criză și conflict. În acest cadru, Forța de răspuns/reacție a Alianței Nord-Atlantice (ARF) reprezintă Noul Model de Forțe NATO, care oferă forțe multi-domenii din întreaga Alianță pentru a produce efecte cu o notificare mai scurtă decât era posibil anterior’, se arată în primul document.
În acest context, adaugă acesta, în situația apariției premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forței de răspuns/reacție a NATO, alături de forțele prevăzute în Planul Regional de Sud-Est, în scopul dezamorsării crizei și descurajării escaladării acesteia. În funcție de prevederile planurilor de răspuns în situații de criză care se pun în aplicare la nivelul Alianței, dislocarea pe teritoriul național a Forței de răspuns/reacție NATO ARF poate să includă această Forță în totalitate ori anumite componente ale acesteia, suplimentate cu elemente de comandă-control și de sprijin, care se stabilesc ad-hoc, ținând cont de amploarea, tipul și particularitățile operației avute în vedere, în cadrul procesului de planificare operațională de nivel strategic și operativ derulat la nivelul comandamentelor responsabile ale Alianței, se arată în scrisoare.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News