Skip to content
Politică

Parlamentul a respins amânarea dublării alocațiilor. De ce s-a abținut PNL de la vot

Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democrații, prin vocea fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, au acuzat liberalii că „au fugit de copiii României”, precizând că parlamentarii PNL s-au abţinut de la votul prin care a fost respinsă Ordonanța care amâna dublarea alocaţiilor pentru copii în anul 2020.

În replică, în exclusivitate pentru PS News, liberalul Ioan Cupșa susține că votul dat azi de social-democrați în Parlament „este un joc politic care nu le face cinste celor de la PSD”. „Noi nu ne opunem majorării, d-asta nici nu am votat împotrivă astăzi și ne-am abținut”, a precizat acesta.

„Noi am fost constrânși să dăm această ordonanță de urgență. Nu puteam face rectificare bugetară, nu era arătată sursa necesară pentru plata respectivei majorări a alocațiilor, era nelegală acea plată. S-a dat o nouă ordonanță de urgență, care a amânat intrarea în vigoare a legii privind dublarea alocațiilor pentru august 2020, ulterior momentului în care se va face rectificarea de buget din iulie. Jocul colegilor de la PSD este unul care nu le face cinste. Ei au știut de toate aceste lucruri. Au știut de faptul că au adoptat o lege fără finanțare. Finanțarea era chiar interzisă prin lege, pentru că nu se putea face rectificare bugetară decât ulterior închiderii semestru, adică doar în luna iulie a anului 2020.

Nu este o chestie de oportunitate, ci de legalitate. Nu știu exact care a fost raționamentul aici (n.r – întrebat de ce PNL s-a abținut de la vot). Bănuiesc că a fost raționament politic, nu e altul. Oportunitatea nu se pune în discuție, vor crește alocațiile, nu se pune această problemă. A fost un joc politic al PSD, care nu le face cinste. Noi nu ne opunem majorării, d-asta nici nu am votat împotrivă astăzi și ne-am abținut”, a declarat Ioan Cupșa pentru PS News.

Și Florin Roman, liderul deputaților PNL a susținut că liberalii au ales să se abțină de la vot și să nu voteze împotrivă „pentru că un vot împotrivă era împotriva legii de respingere a ordonanței Guvernului”. Liberalul a precizat că se așteaptă rezultatele financiare pe primele 6 luni, „nota de plată a guvernării PSD”, efectele pandemiei și apoi se va lua o decizie privind majorarea alocațiilor.

„Nu am votat împotrivă pentru că un vot împotrivă era împotriva legii de respingere a ordonanței Guvernului. Așa a fost pusă pe ordinea de zi. PSD chiar nu mă interesează ce spune. Singurul lucru care mă interesează de la PSD este să spună dacă vor să impozităm pensiile speciale, restul sunt povești politice.

Noi așteptăm rezultatele financiare pe primele 6 luni, este nota de plată a guvernării PSD, să vedem efectele pandemiei și apoi vom majora alocațiile în funcție de ceea ce vom avea ca date financiare”, a declarat Florian Roman, în exclusivitate pentru PS News.

Amintim că plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa de urgenţă 2/2020 care proroga termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor la 1 august 2020. Astfel, alocațiile ar urma să crească la 300 de lei, dacă președintele Klaus Iohannis va promulga legea adoptată azi în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *