Skip to content
Politică

Parlamentul britanic respinge acordul ieșirii din UE. Pericol de Brexit fără acord

Parlamentul a respins acordul Brexitului cu un vot copleşitor, aruncând Regatul Unit într-o criză, cu doar zece săptămâni înainte ca ţara să părăsească Uniunea Europeană, scrie The Associated Press, citată de News.ro

Camera Comunelor s-a pronunţat cu 432 la 202 voturi împotriva acordului încheiat de Guvernul Theresei May şi UE în noiembrie.

Aleşi atât pro-europeni, cât şi susţinători ai Brexitului au respins îndemnurile premierului de a susţine textul şi de a da curs rezultatului referendumului din iunie 2016 prin care britanicii s-au pronunţat în favoarea părăsirii Uniunii.

Această înfrângere o fragilizează pe May şi Guvernul, care au termen până luni să prezinte un ”plan B”.

În cazul în care nu este ratificat, regatul se îndreaptă către o ieşire dezordonată din UE la 29 martie, cu consecinţe economice şi sociale neclare.

Premierul britanic a declarat în Camera Comunelor, înainte de vot, că aceasta este o ”decizie istorică, ce va stabili viitorul ţării timp de generaţii”.

Este o decizie ”pe care fiecare dintre noi trebuie să o justifice şi să trpiască cu ea mulţi ani de-acum înainte”, a subliniat ea.

Încheind această dezbatere, May i-a îndemnat pe parlamentari să ”aleagă certitudinea în devafoarea incertitudinii”, să susţină acordul Brexitului şi să asigure o ireşire ordinată a Regatului Unit din UE la 29 martie.

Însă vorbele sale par că nu au fost auzite. Toate semnele arătau că acordul retragerii urma să arunce Brexitul în haos.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei Europene (CE) s-a întors la Bruxelles pentru a gestiona probleme legate de Brexit pe măsură ce ar putea apărea, dupăvotul ratificării acordului retragerii.

Juncker s-a întors la Bruxelles de la o sesiune plenară a Parlamentului European, la Strasbourg, pentru a ”gestiona situaţia în urma votului din Camera Comunelor”, a declarat un oficial european sub protecţia anonimatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *