Skip to content
Europa

Parlamentul de la Budapesta îi acordă puteri depline lui Viktor Orban, care va guverna țara prin ordonanțe de urgență pe termen nelimitat

IBTimes UK

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat, informează Politico Europe.

În timp ce noua legislație rămâne în vigoare, nu se pot organiza alegeri, iar guvernul lui Orbán va putea suspenda aplicarea anumitor legi.

Prevederile au fost aprobate cu 137 de membri de voturi pentru, 53 împotrivă și 9 abțineri. Noile reguli pot fi înlocuite numai printr-un nou vot cu o majoritate de două treimi de vot în Parlament și cu promulgare din partea președintelui țării.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban, citat de Agerpres.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei ”pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului.

Legislația a stârnit o preocupare profundă atât în ​​rândul grupurilor pentru drepturile civile din Ungaria, cât și al instituțiilor internaționale, oficialități din Consiliul Europei, Organizația Națiunilor Unite și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa exprimând în mod public temeri cu privire la proiectul de lege. Legislația a atras, de asemenea, critici din partea membrilor Parlamentului European.

Criticii spun că măsurile de urgență pentru combaterea crizei coronavirusului ar trebui să fie temporare și limitate în timp pentru a permite verificări.

Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o țară este considerată în pericol de a încălca valorile de bază ale blocului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *